Юдейски исторически музей – град Амстердам, Холандия

Юдейски исторически музей е комплекс от четири синагоги, който е построен от евреите Ашкенази през 17-ти и 18-ти век, като е открит като музей през 1987г. Синагогите са изиграли централна роля в живота на евреите в Амстердам до момента, в който опустошенията на Втората световна война не ги оставя празни. Те са възстановени през 1980г. и са свързани чрез вътрешни пътеки. В синагогите са показани художествени и религиозни артефакти, чрез които се изобразява еврейската култура и историята на юдаизма в Холандия.

Юдейски исторически музей

На снимката: Юдейски исторически музей;

Първият евреин, който получил холандско гражданско през 1597г., бил част от местната сефарадска общност. Евреите Ашкенази от източна Европа пристигат в Амстердам по-късно /през 1630г./. Те са ограничени да работят само в някои професии, като им се предоставят пълни граждански права през 1796г. С възхода на ционизма през 19-ти век, еврейската общност се засилва, но след нацистката окупация общността отново бива опустошена.

Една от тези четири синагоги е Новата синагога. Тя е построена през 1752г.. Страничните галерии на Новата Синагога са дом на постоянна колекция, докато на долния етаж площта се използва за редовни временни изложби.

Юдейски исторически музей

На снимката: В музея може да се видят интересни предмети, сред които и молитвена книга от 17-ти век;

Има няколко интересни неща, които може да видите в музея. Едно от тях е фестивалната молитвена книга. Представена на еврейската общност в Амстердам от печатаря Ури Фобус ха-Леви през 1669г., молитвената книга е една от малкото, която е оцеляла късното Средновековие. Вторият интересен предмет, част от колекциите, е лампа от Ханука. Разклонени свещници са поставяни в синагогите по време на Ханука- фестивал на светлините. Подобни лампи били палени петък вечерта, за да се отбележи началото на еврейската събота. Заслужава се да се види и мантията Тора. Тази красива мантия от 18-ти век е изработена от злато и сребърна нишка. Тя е била използвана от общността на португалските евреи в Амстердам.
Временни изложби са показани в Новата синагога, а така също и в печатницата в приземния етаж. В Голямата синагога пък има постоянна колекция, илюстрираща религията, културата и историята на евреите в Холандия. По-малките посетители ще се радват да разгледат детския музей.

Юдейски исторически музей

На снимката: Част от външния двор на музейния комплекс;

Кивотът в Голямата синагога е предоставен тук от равин Абрахам Ауербах след завършване на сградата през 1671г. Дизайнът е по проект на Елиас Бауман. Нео-класическият вход е добавен по време на ремонтни дейности през 1822-3г.

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Nieuwe Amstelstraat 1, Амстердам, Холандия;

Телефон: +31 (0) 20 531 0380;

Как да стигнете до музея:

-Чрез трамвай /използвайте линии 9, 14/;

-Чрез метро /метростанция Waterlooplein/;

-Чрез автомобил /може да оставите автомобила си на паркинг Het Muziektheater/;

Работно време:

Всеки ден, от 11.00 часа до 17.00 часа;

Затворен на 27-ми април, 3-ти, 4-ти и 12-ти октомври;

Цени на входни билети /включват и вход в португалско-еврейската синагога/:

Билет за възрастни- 15.00 Евро;

Детски билет /13-17 години/, Студенти- 7.50 Евро;

Детски билет /6-12 години/ – 3,75 Евро;

Юдейски исторически музей

Важно: Статията предоставя информация за Юдейския исторически музей, град Амстердам, Холандия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до музея, както и повече информация за работно време за посещения и цени на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 10 Юни 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Юдейски исторически музей – град Амстердам, Холандия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около музея в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: