Каменната порта – град Загреб, Хърватия

Западно от пазара „Долац”, улиците се изкачват към Градец – добре запазен стар квартал на Загреб, който някога е бил заобиколен от отбранителни стени. Единствената оцеляла днес порта на Градец е Каменната порта, която представлява структура от 13-ти век, в който се помещава един от най-почитаните църковни паметници и храмове на града.

Каменната порта

На снимката: Каменната порта, заснета от едната страна;
Според вярата на местните жители, картина на Дева Мария, която  виси във вътрешността на портата, като по чудо оцелява при пожар през 1731г. Картината се превръща в център на популярен култ, а местните жители на Загреб все още идват тук, за да запалят свещ и да отправят молитви.

Каменната порта

На снимката: Каменната порта вътре, с параклиса на Дева Мария и множеството молитвени плочи;

От другата страна на портата, на ъгъла на Хабделичева и Каменита, стои аптеката Алигиери, която съществува още от 1350г. Аптеката е кръстена на предишния собственик, Николо Алигиери, правнук на италианския поет Данте Алигиери.

Каменната порта

На снимката: Портата, заснета от долната й страна;

На западната фасада на каменната порта ще видите статуята на Дора- героят на исторически роман от 18-ти век, който живял с баща си в непосредствена близост до каменната порта.

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: улица Каменита, Загреб 10000, Хърватия;

Телефон: +385 1 489 8555;

Работно време:

През цялата година;

Цени на входни билети:

Безплатен достъп;
Каменната порта

Важно: Статията предоставя информация за каменната порта в град Загреб, Хърватия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до тази забележителност, полезна информация за работното време и цена на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 31 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Загреб, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно каменната порта в град Загреб, Хърватия, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около забележителността в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до нея: