Каменните гъби – село Бели пласт, България

Каменните гъби са интересна природна забележителност, намираща се в близост до село Бели пласт, област Кърджали. Местните наричат гъбите с интересното име „Мантаркая”. По своята същност каменните гъби представляват вулканични образувания. Те са се образували от активната подводна вулканична дейност в този район, която е била факт преди милиони години. В древността тези земи не са били суша, а са били дъното на море, което обаче се е оттеглило. В същото време самото дъно се надига през годините, въздействайки върху оформянето на тези интересни обекти.

Каменните гъби

На снимката: Част от каменните гъби при село Бели пласт;

Самите гъби не са чак толкова много на брой, но за сметка на това са доста интересни като форма и цвят. Цветовете на всяка гъба са всъщност няколко, като те се дължат на различните минерали, които участват в техния състав- манган, селадонит, клоиноптилолит и други. Най-високите от гъбите достигат височина от близо 3 метра.
Както повечето забележителности в района на Родопите, така и Каменните гъби са свързани с доста интересна легенда. Историята разказва, че преди време по тези земи живеел въглищар на име Радуил, който имал четири дъщери. Един ден девойките отишли да донесат вода, но попаднали на група разбойници. Колкото и странно да звучи, девойките не се уплашили, а успели да стреснат коня на водача на разбойниците, който паднал на земята и загинал на място. Най-добрият приятел на главатаря се притекъл на помощ на своя водач и покосил с меча си една от девойките. Падайки на земята, тя се превърнала в каменна гъба. Същото се повторило и с други две от девойките. Накрая останало само едно от момичетата, но нейната глава не паднала покосена от меча на разбойника, а се отделила сама от тялото на момичето, което също се превърнало в камък. При тази гледка разбойникът тръгнал да бяга, възсядайки своя кон, но преди да се отдалечи от мястото, той също се превърнал в камък- черна скала. Днес именно тази отдалечена черна скала е наричана от местните Каратепе, или Черен хълм.

Каменните гъби

На снимката: Каменните гъби не са много на брой и могат да се разгледат сравнително лесно и бързо;

За да достигнете до природната забележителност, трябва да се насочите към село Бели пласт. То се намира на 17 км. североизточно от Кърджали. Ако идвате от София, трябва да следвате магистрала Тракия до връзката й с магистрала Марица и да продължите към Хасково. След Хасково, следвайте табелите за Кърджали, като по едно време ще видите табели за Бели пласт. Забележителността се намира от дясно на пътя, малко преди селото. Няма паркинг, трябва да спрете възможно най-вдясно на пътя и малко извън него.

Каменните гъби

На снимката: Гъбите, заснети от към пътя;

Ако имате повече време за разглеждане из района, бихме ви препоръчали да разгледате още забележителности като Перперикон, пещерата „Утробата”, а защо не и да стигнете до Кърджали и местния язовир.

Каменните гъби

Важно: Статията предоставя информация относно каменните гъби, село Бели пласт, България. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до каменните гъби.  Статията е последно обновявана от нашия екип на 13 Юли 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно каменните гъби, село Бели пласт, България,  която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението им, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около гъбите в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: