Каменният мост – град Бордо, Франция

Каменният мост на град Бордо, наричан още Понт де Пиер, свързва двата бряга на река Гарона, преминаваща през града. Мостът всъщност представлява първата връзка между двамата бряга, построена в Бордо. Каменният мост е проектиран по заповед на Наполеон I, но реалният строеж на съоръжението се осъществява по-късно. Строителния процес отнема три години-между 1819г. и 1822г. Строителството на мост е било съпътствано с доста трудности, породени най-вече от факта, че самата река на това място била доста буйна. Именно поради тази причина строителите на моста са били принудени да използват различни техники за закрепване и усилване на подпорите на моста.

Каменният мост

На снимката: Понт де Пиер;
Мостът се състои от 17 арки, като отстрани на мост може да се видят изображения в чест на император Наполеон, а така също и емблемата на града. Броят на арките, които стоят в основата на моста също е посветен на самия император Наполеон Бонапарт- този брой се определя от броя на буквите в името му. Каменният мост остава единственият мост над река Гарона до 1965г., когато бива построен моста Сейнт Жан.

Каменният мост

На снимката: Мостът е приятно осветен вечер и е приятно място за разходка;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Pont de Pierre, 33000 Бордо, Франция;

Каменният мост

Важно: Страницата разглежда подробно информация за каменния мост, една от забележителностите на френския град Бордо – историческа информация и адрес на забележителността. Статията е последно обновена от нашия екип на 04 Юли 2018г.

В случай че търсите хотел в Бордо, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно каменния мост в Бордо, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: