Канони, Пондикониси и Ахилион – остров Корфу, Гърция

Въпреки че Канони, Пондикониси и Ахилион не се намират близо до друго и имат много малко общо помежду си, решихме да обединим информацията за тези места на остров Корфу, защото всички те се намира на юг от главния град Керкира и може да се комбинира посещение на тези места в рамките на един ден. Истината е, че много малко са хората, които идват на Корфу и не посещават тези три места. За почитателите на историята тази част от острова ще е наистина приятно изживяване, а дори и тези от вас, които предпочитат да се наслаждават главно на плажа и морето, ще открият красотата и живописността на тези местни забележителности.

Канони, Пондикониси и Ахилион

На снимката: Гледка към двата острова, намиращи се в малкото заливче под Канони;

Канони, Пондикониси и Ахилион

На снимката: Залез при Канони;

Ако решите да ги обиколите всичките, препоръчваме ви да започнете с посещение на Канони. За целта трябва да тръгнете на юг от Керкира и да преминете през селцето Аналепсис. Пътят е добре обозначен, така че трудно ще се загубите. На около 4 км. след селището и след като предимно ще се изкачвате през това време, ще достигнете до кръгла тераса от дясната ви страна. Този район е известен като Канони, заради оръдието, което някога е било разположено на това място. Както може да се досетите, гледката от тук е страхотна. Точно отдолу в тесния залив може да видите две малки островчета. Ако искате да посетите едното или и двете, ще трябва да се спуснете за около 10 минути по една не толкова сложна пътека. Едното островче е свързано със сушата посредством сухопътна връзка. Тук може да видите манастира Влахерна /Vlakherna/. За да стигнете до другия остров, носещ името „Мишият остров“ /Пондикониси/, ще трябва да се огледате от къде може да вземете някоя лодка /превоз се предлага, като цената варира между 3.00 и 5.00 Евро/. Пондикониси е свързан и с интересна легенда за Одисей. Според нея островът е кораб на Феаките, който се превърнал в камък, след като закарал Одисей до Итака. Параклисът тук датира от 13-ти век, а разположението му сред кипарисите прави мястото още по-живописно. Ако посетите мястото на 6-ти август, може да ви бъде трудно да стигнете до острова, защото много от местните отиват на поклонение до параклиса със своите лодки.

Канони, Пондикониси и Ахилион

На снимката: Мишият остров с параклиса;

Търсите хотел на остров Корфу?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Следващата дестинация, която може да включите в обиколката си на остров Корфу, е вила с името Ахилион. За да стигнете до нея трябва да се върнете до Керкира. От тук друг път, обозначен със знаци „Gastouri“ и „Вила Ахилион“ ще ви отведе до забележителността. Разстоянието е едва 8 км. Императрица Елизабет Австроунгарска построява тази вила между 1890г. и 1891г. Докато приближавате вилата от главния вход, ще може да видите нещо като тевтонска версия на неокласически летен дворец. Тук ще може да се разходите из красивите стаи на вилата, където един от интересните изложени предмети е седло, което е използвано от Кайзер Вилхелм II, за да сяда на бюрото си и да изпълнява своите задължения като управник. Може да се разходите и из градините, като не пропускайте да отидете до задните тераси, където ще видите най-известните статуи, поръчани от Елизабет. Сред тях е Умиращият Ахил, дело на немския скулптор Хертер. От градините ще може да се насладите на гледка към Керкира и на цялото източно крайбрежие на остров Корфу в южна посока.

Канони, Пондикониси и Ахилион

Канони, Пондикониси и Ахилион

Канони, Пондикониси и Ахилион

На снимките: Вила Ахилион отвън и отвътре, както и параклисът във вилата;

Канони, Пондикониси и Ахилион

На снимката: Статуя на Ахил;

Канони, Пондикониси и Ахилион

На снимката: Умиращият Ахил;

Ако имате собствен автомобил, можете да продължите разходката си като се спуснете към крайбрежието между Беницес и Перама. Първото от двете се е превърнало в популярен курорт с хубави плажове. Перама, намираща се малко на север, също е популярен местен курорт. Недалеч от Перама се намира отбивка, която може да ви върне към Пондикониси, а главният път ще ви изведе обратно до Керкира.

Канони, Пондикониси и Ахилион

На снимката: Плажът при Беницес;

Полезна информация за посещение на вила Ахилион:

Адрес: Achillion, Gastouri, Гърция;

Телефон: +30 26610 56245;

Работно време за посещение:

Всеки ден, от 8.00 часа до 20.00 часа;

Цени на входните билети:

Билет за възрастни – 8.00 Евро;
Важно: Статията предоставя информация за Канони, Пондикониси и вила Ахилион – остров Корфу, Гърция. Тук ще намерите полезна информация за всяко едно от тези три места – история, разположение, как да стигнете до Канони и Пондикониси, какво да видите там, както и полезна информация за посещение на вила Ахилион. Статията е последно обновявана от нашия екип на 19 Април 2017г.

Търсите хотел на остров Корфу?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Канони, Пондикониси и Ахилион

По-долу може да видите интерактивна карта относно вила Ахилион – остров Корфу, Гърция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: