Каньонът Вердон – Прованс, Франция

Каньонът Вердон /Gorges Du Verdon/, който маркира границата между френските департаменти Вар и Алп дьо От Прованс, е оформен от въздействието на река Вердон върху варовиковите скали, спускаща се от нейния извор на височина от около 2500 метра в Алпите. Без съмнение, най-зрелищният участък на каньона е с дължина от 21 км. и е известен като Големият каньон Вердон. Цветните стени на каньона се издигат до 700 м височина над нивото на зелената река.

Каньонът Вердон

На снимката: Началото на Вердон, с езерото Сен Кроа отпред;

Каньонът Вердон, представляващ регионален природен парк, е най-дълбокият в Европа. Поради тази причина той се отличава със свой собствен, по-студен климат, като части от него може да се каже, че не биват огрявани от слънцето. Тук ще откриете типичните за Прованс флора и фауна, включително обичайните за Гариг растения, но  по-дълбоките и хладни места на каньона са изпъстрени с алпийски растения, чемшир и лилии, както и малки алпийски бозайници, сред които дива коза. В допълнение трябва да се отбележи, че тук успешно се възстановява популацията от лешояди, която е била почти изчезнала в този район, но днес наброява около 60-70 индивида.

Каньонът Вердон

На снимката: Каньонът Вердон;

Каньонът Вердон

На снимката: Каньонът Вердон предлага богат избор от възможности за туризъм;

Знаете ли?

Изумрудено зеленият цвят на водата в каньона не е резултат от замърсяване. Реката винаги е било такава, като името й идва от френската дума за зелено – Vert. Цветът и непрозрачността на водата може да са резултат от смесването на разтворен варовик микроскопични растения. Каньонът е с ширина между 6 и 100 метра в основата си, докато на места достига и до ширина между 200 и 1500 метра.
Тридневна разходка около Вердон:

През 1905г. френският изследовател и спелеолог Е.А. Мартел става първият човек, който преминава през Големия каньон Вердон. Отнема му три дни. Неговият маршрут, известен като Пътеката на Мартел, днес е отклонение от големия маршрут GR4. Маршрутът днес е по-лесен за изминаване, като пътеката е добре маркирана, а на места е буквално издълбана в каменните стени на каньона. Все пак маршрутът не е от лесните и за да го изминете целия ще са ви нужни поне три дни. Ако имате сили за такъв преход, то може да се пробвате. Ако сте по-голяма група може да си наемете водач, или пък да се присъедините към организирани групи за преход между Кастелан и Мустие Сен Мари.

Каньонът Вердон

На снимката: Подобни места за наблюдение може да се намерят в доста части на парка около каньона Вердон;

Каньонът Вердон

На снимката: Пешеходни пътеки обикалят из целия парк;

В следващите редове ще откриете линкове към отделни теми, посветени на всеки един от трите дни, обхващащи посочения маршрут около Вердон, както и предложение за автомобилна обиколка около каньона:

1/ Ден 1 от пешеходния маршрут между Кастелан и Пойнт Сюблим;

2/ Ден 2 от пешеходния маршрут между Пойнт Сюблим и Ла Малин;

3/ Ден 3 от пешеходния маршрут между Ла Малин и Мустие Сен Мари;

4/ Автомобилна обиколка около каньона Вердон;

Каньонът Вердон

На снимката: Каньонът Вердон може да се обиколи и с кола;

Каньонът Вердон

Важно: Статията предоставя информация за каньона Вердон, Франция. Тук ще намерите полезна информация за природната забележителност, различни маршрути из каньона, както и план за обиколка на каньона с автомобил. Статията е последно обновявана от нашия екип на 04 Октомври 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно каньона Вердон, Франция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: