Карловият площад – град Прага, Чехия

След основаването на Новия град в Прага (Нове Место) от Карл IV (Карел IV), сегашният Карлов площад се наричал Големият пазар (на латински: Forum Magnum), площадът на Новия град (на латински: Circus Novae Civitas) или площадът на Горния град. Значението на площада се подсилвало от местоположението на новата сграда на общината (Novomestka radnice) в северната част на площада. През 15-ти век той вече е бил известен като пазар за добитък / Dobytčí trh/. В годините между 1393г. и 1791г. в центъра на площада се намирал Параклиса на божественото тяло с неговото малко гробище, където Ян Кампанус Воднянски бил погребан. Параклисът бил премахнат и разрушен през 1784г. при управлението на Йосиф II. Преди изграждането на параклиса там е имало кула, където всеки втори петък след Великден имперски бижута и мощи на светци били показвани, което привличало още тогава множество посетители и от чужбина. В южната част на площада е имало затворническа болница, както и тринадесет стари къщи. Според легендата, до една от тези къщи е имало голям мраморен камък с издълбан кръст, глава на смъртта и годината 1627. Камъкът е трябвало да отбележи мястото на екзекуциите на осъдени духовници и благородници, които тайно са били екзекутирани по нощите. Предполага се, че посочената година отбелязва екзекуцията на протестантски свещеници, които са правили заговор срещу императора. В северната част на площада е имало щанд за риба, където са били продавани риба и сол. Преди неговото разрушаване през 1862г, той е известен като Salle Romaine, което на френски означава римската стая

Карловият площад

На снимката: Карловият площад, Прага;

В средата на 19-ти век на площадът бил преименуван на Карловия площад. Предполага се, че важна роля в подобряване външния вид на тази кална площ е изиграна от Ълрл Чарлс Чотек, който запазил целостта на мястото и планът по отношение засаждането на дърветата.
През 1876г., работата по озеленяване на площада в английски стил са завършени в съответствие с дизайна на архитекта Фредерик Вюншер. Работата е водена от топ чешкия градинар Йозеф Фиала. В годините между 1884г. и 1885г. планът на Франтишек Томаер, новият директор на градините и парковете в Прага, бил реализиран. Той обединил архитектурно двете части на площада и засажда външната алея, като се използват устойчиви растителни видове като Софора Японика, сребърен клен, дъб и чинари.

Карловият площад

На снимката: Паркът при Карловия площад;

Монументалната равнинна част в центъра на парка е най-старата и се предполага, че е свързана с предходната уредба, дело на архитект Вюншер. В центъра на двете основни  паркови части има две водохранилища. В момента паркът е композиран като едно цяло, независимо, че през него преминават две важни улици  (Ječná и Žitná). В северната част на парка, пред сградата на съда, има паметник на Витезслав Халек с фонтан от 1881г., дело на Бохуслав Шнирх. В близост до новата сграда на общината има бароков фонтан със статуя на Св. Йосиф на Матиас Якел от 1698г. В двата края при важни части от парка при улица Реслова има изходи за метрото. В близост до сградата на Чешкия технически университет стои статуя на Елишка Краснохорска /от Карла Вобишова, 1931г./, а от другата страна на улицата има и мемориал на Каролина Шветла /от Густав Зула, 1910г./. Пред църквата „Свети Игнатий” стои паметник на Ян Еванджелиста Пуркине  /дело на Оскар Козак и Владимир Щрунц, 1961г./, а срещу къщата на Фауст се намира паметник на ботаника Бенедикт Росле /дело на Ченек Восмик и Густва Зула, 1898г./

Карловият площад се счита за най-големият площада в Прага, с най-големият брой скулптури. Според публикация на Градини и паркове Прага, районът на парка е 3.85 хектара, а заедно с тротоарите и зоните за паркиране- около 4.63 хектара.

Карловият площад

На снимката: Сградата на новото кметство на Карловия площад;

 

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Karlovo náměstí, Прага 2, Чехия;

Как да стигнете до площада:

-Чрез метро /метростанция Karlovo namesti/;

-Чрез трамвай /станция Karlovo namesti или станция Moran чрез линии 3, 4, 6, 10, 14, 16, 18, 22, 24/;

Карловият площад

Важно: Статията предоставя информация относно Карловия площад – град Прага, Чехия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, неговото разположение, как да стигнете до площада, както и информация какво може да видите около него. Статията е последно обновявана от нашия екип на 04 Юли 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Карловия площад – град Прага, Чехия,  която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около площада  в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: