Къща-музей на Димчо Дебелянов – град Копривщица, България

В Копривщица е роден най-нежният български поет – Димчо Дебелянов, а неговата родна къща днес е превърната в къща-музей на Димчо Дебелянов. Родният му дом пази и до днес магията струяща от неговата поезия. Прекрачвайки дървената порта, човек попада в китен двор с вековни борове и кичести вишни.

Сред зеленината и аромата на цветя е сгушена малка дървена къща с наситено сини стени. Къщичката е сравнително скромна, разположена на два етажа, но завладява и разтърсва посетителите с прекрасната експозиция с лични вещи на поета. Построена от дядото на Дебелянов през 1830 година. Тук могат да бъдат видени детската му люлка, множество ръкописи, снимки и писма на поета. В двора пред къщата се намира прекрасната статуя изобразяваща майката на поета, чакаща го на прага на дома. Скулптурата е дело на скулптора Иван Лазаров.

Къща-музей на Димчо Дебелянов

 

На снимката: къща-музей “Димчо Дебелянов”.

Димчо Дебелянов живее кратък, но изпълнен с емоции живот, който завършва трагично през 1916г. Тогава той загива на фронта край Демир Хисар. На гроба му в двора на църквата Успение на Пресвета Богородица е поставена каменна фигура на майката на поета. Вперила поглед в безкрая, тя чака своя син “да се завърне в бащината къща…”

 

Къща-музей на Димчо Дебелянов

На снимката: Стая от къщата;

Родният дом на поета Дебелянов е възстановен през 1957 г. В нея е уредена музейна експозиция проследяваща краткия житейски и творчески път на поета.

Полезна информация за забележителността:

Адрес: ул.”Димчо Дебелянов” 6, гр. Копривщица, България;

Цена на входните билети: С един билет на стойност 6 лв. можете да посетите следните 5 къщи-музеи:

1./Къща-музей „Димчо Дебелянов“;

2./Къща-музей „Тодор Каблешков“;

3./Къща-музей „Лютова къща“;

4./Къща-музей „Георги Бенковски“;

5./Къща-музей „Любен Каравелов“;

Работно време за посещение:

Лятно работно време: от 9.30 часа до 17.30 часа;

Зимно работно време: от 9.00 часа до 17.00 часа;

Къщата-музей на Димчо Дебелянов е затворена за посещения в понеделник;
Къща-музей на Димчо Дебелянов

Важно: Статията предоставя информация за къща-музей на Димчо Дебелянов  в град Копривщица. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до къщата-музей, информация за работно време за посещения и цена на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 06 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в района на Лещен, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно къща-музей на Димчо Дебелянов в град Копривщица, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около музея, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до къщата: