Къща-музей на Джорджо Вазари – град Арецо, Италия

Недалеч от катедралата на Арецо се намира къща-музей на Джорджо Вазари, която е проектирана от самия него. Роден в Арецо през 1511г., Джорджо Вазари е бил учен да рисува от неговия далечен роднина Лука Синьорели, а след това става придворен художник, архитект и главен съветник по изкуството на Козимо I. Неговият голям принос за западната култура е неговото „Живот на най-добрите  италиански архитекти, художници и скулптори“ – първият опит да се свърже работата на творците с техния социален контекст, както и основен източник на всички истории за Ренесанса.

Къща-музей на Джорджо Вазари

Къща-музей на Джорджо Вазари

На снимките: Стаи в къща-музей на Джорджо Вазари;

Трудолюбивият Вазари изрисувал голяма част от къщата си с портрети и митологични, превръщайки интериора на къщата си в един от най-странните, които може да се видят в Тоскана. Сред портретите е този на жена му като муза на съпружеската любов /в Стаята на Аполон/, както и такива на Микеланджело и Андреа дел Сарто /в Стаята на славата/. Творби на други по-малко известни художници са разпръснати навсякъде.

Къща-музей на Джорджо Вазари

На снимката: Къща-музей на Джорджо Вазари;

Полезна информация за посещение на къща-музей на Джорджо Вазари:

Адрес: Via XX Settembre 55, 52100 Арецо, Италия;

Телефон: +39 0575 299071;

Работно време за посещение:

Понеделник- събота, от 8.30 часа до 19.30 часа /последен вход в 19.00 часа/;

Неделя, от 8.30 часа до 13.30 часа /последен вход в 13.00 часа/;

Затворен във вторник;

Цени на входните билети:

Билет за възрастен – 4.00 Евро

Намален билет – 2.00 Евро /за ученици, граждани на ЕС от 18 до 25 години/;

Безплатно за лица до 18 години и инвалиди;

Комбиниран билет за църквата Сан Франческо, къща-музей на Вазари и Археологическия музей:

Билет за възрастен – 12.00 Евро;

Намален билет – 7.00 Евро;

Билетът включва и безплатен вход в Музея на средновековното и модерно изкуство;
Важно: Статията предоставя информация за къща-музей на Джорджо Вазари в Арецо. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, как да стигнете до музея и какво да видите в него. Статията е последно обновявана от нашия екип на 11 Април 2017г.

Търсите хотел в Арецо?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Търсите хотел в Арецо?Резервирайте в Agoda.com чрез този бутон и вземете до 12% от стойността на резервацията си обратно

 

Къща-музей на Джорджо Вазари

По-долу може да видите интерактивна карта относно къща-музей на Вазари в Арецо, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на музея, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: