Къща-музей на Петър Велики – град Талин, Естония

Къща-музей на Петър Велики е най-старият музей в Талин, която е открит още през 1806г. по заповед на руския император Александър I. Цар Петър I от Русия, придобива тази сграда от 17-ти век през 1714г. и я използва като своя резиденция по време на посещенията си в Талин. Той особено харесва гледката към морето и пристанището от хълма Lasnamägi зад имението. От тук той можел да наблюдава и враждебните морски съдове, които обикаляли из Финския залив по време на Великата Северна война  (1700-1721г.). До 1718г. Петър I придобива и земите около имението и започва изграждането на двореца Кадриорг, заедно с парк. Първата резиденция на царя в парка станала известна като „Стария дворец”.

Къща-музей на Петър Велики

На снимката: Дворецът Кадриорг с градините към него;

Къщата на Петър I е функционирала като филиал на Градския музей на Талин до 1941г. Експозициите на музея включват уникални предмети, които обкръжавали Петър I и Екатерина I по време на престоя им в къщата. Музеят разполага и с уникална колекция от картини, звездата от които е оригинален портрет на Михаил I, която е дарена от братството на Черните глави през 1639г.

Къща-музей на Петър Велики

 

Къща-музей на Петър Велики

Къща-музей на Петър Велики

На снимките: Къща-музей на Петър Велики с оригиналното обзавеждане;

Полезна информация за къщата-музей на Петър Велики:

Адрес: Maekalda 2, Талин, Естония;

Телефон: +372 601 3136;

Работно време:

От 02.05 до 31.08, събота-неделя /10.00 часа -18.00 часа/;

От 01.09 до 30.09, събота-неделя /10.00 часа до 17.00 часа/;

От 01.10 до 30.04, сряда-неделя /10.00 часа до 17.00 часа/;

Цени на входни билети:

Билет за възрастни – 3.00 Евро;

Билет за деца – 2.00 Евро;

Безплатен вход с Tallinn Card;

Търсите хотел в Талин?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Важно: Статията предоставя информация за къща-музей на Петър Велики – Талин, Естония. Тук ще намерите полезна информация за забележителността и за нейното посещение – разположение, цени на билети, работно време. Статията е последно обновявана от нашия екип на 13 Януари 2017г.


Къща-музей на Петър Велики

По-долу може да видите интерактивна карта относно къща-музей на Петър Велики – Талин, Естония, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: