Къщата на Черните глави – град Талин, Естония

Ако продължите с разходката си по главната улица на Талин Pikk, то в един момент ще стигнете до номер 26, където се е намирала Къщата на черните глави – гилдия, която може да се определи дори като по-богата от Великата гилдия. Ренесансовата фасада на сградата им, отличаваща се с каменния портал и богато украсената врата, внася малко „цвят” на фона на скучноватите фасади на другите сгради. Подобно на своя съименник в Рига, Братството на черни глави в Талин било създадено, за да приютява посещаващи града търговци, като използвало Св. Мавриций като свой патрон, от където идва и името на братството. За разлика от Рига обаче, Черните глави в Талин обслужвали военни цели и организирали отряди за отбрана /именно тези отряди отблъснали руснаците при тяхната обсада на Талин по време на Ливонските войни/.

Къщата на черните глави

На снимката: Главният вход на къщата на Черните глави в Талин;

Легендата разказва, че гилдия е основана, за да защити Талин по време на естонското въстание на деня на Св. Георги през 1343г., макар че през по-късните години гилдията изглежда загубила своя блясък и се превърнала в нещо като клуб за пиене. Братството се премества в тази сграда през 1531г.  и остава там до 1940г., когато руснаците изгонват и малкото останали представители. В наши дни главната зала на къщата е място за редовни камерни концерти, като посещение по време на някой от тези събития е може би и най-добрият ви шанс да видите интериора на къщата и особено красивата дървена ламперия.

Къщата на черните главиНа снимката: Гербът на гилдията, разположен над входа;

 

Къщата на черните глави

На снимката: Къщата на Черните глави отвътре;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Pikk 26, 10133 Талин, Естония;

Телефон: +372 669 9946;

Работно време:

Къщата е отворена за посещение, но трябва да си направите предварително резервация;

Търсите хотел в Талин?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Важно: Статията предоставя информация за къщата на Черните глави – Талин, Естония. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история на къщата и гилдията, както и полезна информация за посещение. Статията е последно обновявана от нашия екип на 12 Януари 2017г.


Къщата на Черните глави

По-долу може да видите интерактивна карта относно къщата на Черните глави – Талин, Естония, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: