Къщата на Менцендорф – град Рига, Латвия

Непосредствено на изток от площада на кметството /Rātslaukums/, на ъгъла на улиците Grēcinieku и Kungu, се намира къщата на Менцендорф  (Mencendorfa nams). Става дума за чудесно реставрирана къща на местен търговец, декорирана със старинни мебели и предмети. Построена от члена на градския съвет Юрген Хелм през 1695г., къщата получава името си от луксозните деликатеси Менцендорф, които са били разположени на партерния етаж на сградата в годините преди Първата световна война. Четириетажната постройка е превърната в отделни апартаменти след Втората световна война и изпаднала в забвение. През 1980г. тя е напълно реновирана до вида й през 18-ти век. – със скърцащите дървени подове, двукрилните прозорци и бароковите гардероби.

Къщата на Менцендорф

На снимката:  Къщата на Менцендорф;

На снимката: Стая на къщата;

 

На изток от къщата на Менцендорф, улица Grēcinieku Iela преминава покрай поредица от магазини и барове. Името на улицата в буквален превод означава „улица на греха”, като в миналото това е било място за плътски удоволствия – традиция, която се запазва и днес, ако прекаляването с алкохол може да се определи като голям порок. Днес тук се намират няколко от най-популярните барове на стария град на Рига.

На снимката: „Улицата на греха“;

Полезна информация за къщата Менцендорф:

Адрес: Grēcinieku iela 18 (вход откъм улица Kungu), Рига, LV 1050, Латвия;

Телефон: +371 672 22636;

Работно време:

Октомври- май, сряда- неделя, от 11.00 часа до 17.00 часа;

Цени на входни билети за възрастни:

Билет за постоянна експозиция – 1,42 Евро;

Билет за двете изложби – 1,42 Евро;

Билет за обиколка с екскурзовод на английски език – 9,96 Евро;

Билет за фото/видео – 2,85 Евро;

Цени на входни билети за студенти:

Билет за постоянна експозиция – 0,71 Евро;

Билет за двете изложби – 0,71 Евро;

Билет за обиколка с екскурзовод на английски език – 9,96 Евро;

Билет за фото/видео – 2,85 Евро;

Цени на входни билети за ученици:

Билет за постоянна експозиция – 0,57 Евро;

Билет за двете изложби – 0,57 Евро;

Билет за обиколка с екскурзовод на английски език – 4,27 Евро;

Билет за фото/видео – 2,85 Евро;

Семеен билет /2-ма възрастни и 2 деца/ – 2,85 Евро;

Еднодневен билет за 3 музея – 5,69 Евро /за възрастни/ и 2.13 Евро /за студенти/;

Търсите хотел в Рига?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Важно: Статията предоставя информация за къщата на Менцендорф – Рига, Латвия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, работно време за посещение, цени на билети и др. Статията е последно обновявана от нашия екип на 23 Януари 2017г.


Къщата на Менцендорф

По-долу може да видите интерактивна карта относно къщата на Менцендорф – Рига, Латвия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: