Къщата на Петър Велики – град Рига, Латвия

На запад от катедралния площад в Рига се простира тясната улица Паласта /Palasta Iela/, където на N9 се намира къщата на Петър Велики /наричана понякога дворец на Петър Велики/. Това е една обикновена на вид сграда, където царят е живял в продължение на цели три месеца през 1711г. Петър Велики посещава Рига за първи път през 1697г. по време на т.нар. Велика делегация, по време на която той обикаля из Северна и Западна Европа в опит да натрупа технологично и военно знание, което би помогнало на Русия да стане велика сила. Петър Велики обаче така и не успява да научи нищо за укрепленията в Рига заради инцидент, наречен по-късно „Обидата в Рига”. Царят останал толкова обиден, че в хрониките се казва, че след това /12 години по-късно, когато руснаците обсаждат града/, именно Петър Велики хвърлил първата граната по града.

Къщата на Петър Велики

На снимката: Жълтата сграда /вляво на снимката/ е била резиденция в Рига на Петър Велики;

Интересен факт относно тази сграда е и, че принцеса Софи фон Анхалт-Зербст /бъдещата Екатерина Велика/ е живяла в сградата през 1744г., като нейната охрана била ръководена от Йеронимус Карл Фридрих фон Мюнхаузен (1720-97г.). Неговото име става нарицателно за хора, които разказват невероятни небивалици и истории.

Къщата на Петър ВеликиНа снимката: Паметна плоча на входа на сградата;

 

Полезна информация за къщата на Петър Велики:

Адрес: Palasta Iela 9, Рига, Латвия;

Търсите хотел в Рига?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Важно: Статията предоставя информация за къщата на Петър Велики  – Рига, Латвия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността. Статията е последно обновявана от нашия екип на 22 Януари 2017г.


Къщата на Петър Велики

По-долу може да видите интерактивна карта относно къщата на Петър Велики – Рига, Латвия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: