Къщата на Великата гилдия – град Талин, Естония

В северния край на площада на кметството /Raekoja/ може да разгледате поредица от малки улички, претъпкани с кафенета и магазини за сувенири. Повечето от тях изникват по главната артерия в града – Pikk tanav, или Дългата улица, която пронизва Талин от североизток към югозапад. Тази улица е била важна връзка между църковните и военни сгради на Тоомпеа и зоната на пристанището, като тук е бил съсредоточен целия бизнес живот в града. По протежение на улицата, която е дълга около 800 метра, може да видите някои от най-важните за града сгради, датиращи от периода на Хансеатската лига. Първа в редицата от сгради се отличава негостоприемната готическа фасада на къщата на Великата гилдия, намиращ се на Pikk N17.

Къщата на Великата гилдия

На снимката: Входът на къщата на Великата гилдия;

Къщата на Великата гилдия е завършена през 1430г., като е служила като дом на най-могъщите гилдии, обединяващи германоговорещия елит в организация, която ефективно контролирала търговията в Талин. Вратите на Великата гилдия били затворени за дребни търговци и занаятчии, които трябвало да се организират в по-малки институции. Великата гилдия играела важна роля в доста на брой социални събития в Талин, но най-вече по време на традиционните пролетни турнири, когато бил избиран така наречения Граф на Май –  тази традиция сравнително наскоро е била възстановена и една е важна част от Дните на Стария град, фестивал от края на месец май до началото на юни.

Къщата на Великата гилдияНа снимката: Част от интериора на къщата на Великата гилдия;

 

Къщата на Великата гилдия днес е дом на филиал на Естонския исторически музей. Постоянната изложба на историческия музей „Дух за оцеляване. 11000 години естонска история” има за цел да обясни на посетителите какви хора са живеели в Естония, като са обяснени и исторически събития, които са оказали влияние под една или друга форма на тези хора. Изложбата разкрива историята на естонското минало през стаи с различни теми, като има изложби свързани с войните, както и изложби относно Великата гилдия и средновековната търговия. Можете също да видите различни валути и да вземете участие в историческите събития чрез капсула на времето.

Къщата на Великата гилдия

Къщата на Великата гилдия

На снимките: Зали на Естонския исторически музей;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Pikk tänav 17, Kesklinna linnaosa, Талин;

Телефон: +372 696 8693;

Работно време:

От 1-ви май до 30-ти септември, всички дни от 10.00 часа до 18.00 часа;

От 1-ви октомври до 30-ти април, всички дни без сряда, от 10.00 часа до 18.00 часа;

Цени на входни билети през лятното работно време:

Билет за възрастни- 6.00 Евро;

Детски билет – 3.00 Евро;

Цени на входни билети през зимното работно време:

Билет за възрастни- 5.00 Евро;

Детски билет – 3.00 Евро;

Търсите хотел в Талин?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Важно: Статията предоставя информация за къщата на Великата гилдия – Талин, Естония. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история на къщата и гилдията, какво може да видите вътре, както и информация за Естонския исторически музей. Статията е последно обновявана от нашия екип на 12 Януари 2017г.


Къщата на Великата гилдия

По-долу може да видите интерактивна карта относно Къщата на Великата гилдия – Талин, Естония, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: