Кастел Нуово – град Неапол, Италия

Кастел Нуово е един от символите на Неапол. Той представлява типичен средновековен замък. Построен е по нареждане на крал Карл I Анжуйски. Преди Карл I да дойде на власт, столица на кралство Неапол е бил град Палермо, а кралска резиденция в Неапол бил Кастело Капуано. След като Карл I се възкачил на престола, той преместил столицата в Неапол и решил да построи нов дворец, в който да премести кралския двор. Кралят държал новият дворец да се намира близо до морето. Дошли редица френски архитекти, които проучили терена и строителството започнало през 1279г. като отнело едва 3г. До 1285г. обаче Кастел Нуово останал необитаем, поради Сицилианската вечерня (въстание, избухнало през март 1282г. срещу управлението на Карл I Анжуйски). Карл I така и не успял да се порадва на творението си, тъй като умрял през 1285г. Той бил наследен от своя син – Карл II, който се настанил в Кастел Нуово и скоро дворецът се превърнал в център на обществения живот. С години Кастел Нуово бил разширяван и украсяван. В него са короновани не един или двама владетели, не един или двама папи. През 1500г. кралство Неапол било присъединено към Испания. Голяма част от замъка, който виждаме днес е построена при управлението на Алфонсо V, крал на Арагон. По-това време Кастел Нуово обаче загубил част от блясъка си е бил превърнат в обикновена военна крепост. Статутът му на кралска резиденция бил възстановен през 1734г. от крал Карл III.

Кастел Нуово

На снимката: Кастел Нуово;

Някога сцена на исторически битки, папски оставки и изискани тържества, днес Кастел Нуово е музей, в който са изложени скулптури от сребро и бронз, стенописи и картини на видни неаполитански артисти от 17-20 век.

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Piazza Municip, Неапол, Италия;

Как да стигнете до замъка?

Можете да вземете автобус номер C25 от Piazza Amadeo и да слезете на спирка Piazza Municipio.

Работно време:

Понеделник – Събота 9:00 – 19:00
Неделя Затворен
1 януари и 25 декември Затворен

Вход:

Редовна цена 6.00 евро
Цена с намаление 3.00 евро
За лице под 18г. и над 65г. Безплатно

Как да стигнете до Кастел Нуово:

-Чрез автобус /линии R2, 152, 201, 202, 203/;

Важно: Страницата предоставя полезна информация за Кастел Нуово в Неапол, една от големите забележителности на италианския град Неапол -историческа справка, адрес на замъка, входна такса за замъка Кастел Нуово, работно време за посещения. Статията е последно обновена от нашия екип на 11 Юли 2018г.

Кастел Нуово

В случай че търсите хотел в Неапол, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Кастел Нуово – Неапол, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: