Катакомбите на Свети Йоан – град Сиракуза, Италия

Провокирайки асоциации с най-известните християнски гробища покрай Апиевия път към Рим, катакомбите на Свети Йоан в Сиракуза съдържат около 20 000 древни гробници. В много от тунелите ковчезите са празни, защото отдавна са били плячкосани и „лишени“ от погребалните дарове, които били поставяни при починали при неговото погребение.

Катакомбите на Свети Йоан

На снимката: Катакомбите на Свети Йоан отвън;

В римски време, християните нямали право да погребат своите починали в рамките на града, заради което те трябвало да излизат извън границите на Сиракуза и създавали погребални камери в това, което преди това гърците използвали като подземни акведукти. Ранните християни превръщат тези места в параклиси. Някои избледнели фрески и символи, гравирани в каменни плочи, все още може да се видят. В Сиракуза има и други подземни гробища, но катакомбите на Свети Йоан са единствените, отворени за обществеността.

Катакомбите на Свети ЙоанНа снимката: Катакомбите отвътре;

 

Катакомбите много често биват наричани „свят на мъртвите“. До тях се влиза през Киеза ди Сан Джовани, която днес също е в разруха. Вярва се, че Свети Павел е проповядвал на това място, така че ранните християни го почитали като свято място. Тази църква е била изоставена през 17-ти век, а в разцвета на града тя е служила като катедрала на Сиракуза. Корените на църквата датират някъде около 6-ти век, когато е имало базилика на това място, но тя е унищожена от сарацините. Норманците я възстановяват през 12-ти век, но през 1693г. земетресение я унищожава.  След това е построена барокова църква, но тя е оставена в руини след земетресението от 1908г. Останали са само нормански стени, без покрив, както и около половината от бившата апсида. На фасадата все още се вижда красив розетен прозорец на норманската църква.

Катакомбите на Свети Йоан

На снимката: Останките от Киеза ди Сан Джовани;

Под църквата се намира Криптата на Сан Марциано,  изградена на мястото, за което се твърди, че мъченикът е бил бит до смърт. Камера във вид на гръцки кръст се намира на 5 метра под земята.

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Пиаца Сан Джовани, Сиракуза, Италия;

Телефон: +39 0931 64694;

Работно време за посещение:

Всеки ден, от 9.00 часа до 12.30 часа и от 14.30 часа до 17.30 часа /през зимата от 16.30 часа/;

Цени на входните билети:

Билет за възрастни – 8.00 Евро;

Намален билет – 5.00 Евро

Важно: Уверете се, че излизате преди затваряне на обекта, защото има случай, при който двама души са били заключени в катакомбите;
Важно: Статията предоставя информация за Катакомбите на Свети Йоан в град Сиракуза – остров Сицилия, Италия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, какво може да видите отвън  и вътре, работно време за посещение и цени на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 26 Май 2017г.

Търсите хотел в Сиракуза?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на Сиракуза и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Ако съдържанието на статията ви е харесало и бихте искали да подкрепите развитието на сайта, кликнете просто върху някоя от трите реклами на Google, които се появяват в статията /преди заглавието, по средата на темата и в нейния край/. „Градовете на Европа“ е независим туристически блог, който не рекламира програми на туристически агенции, а приходите от Google реклами са това, което помага за развитието на сайта! Благодарим ви! 

Катакомбите на Свети Йоан

По-долу може да видите интерактивна карта относно Катакомбите на Свети Йоан в Сиракуза  – Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: