Катания – в подножието на вулкана Етна

Разположен на 52 км. южно от Таормина и на 60 км. северно от Сиракуза,  Катания е издигнат от лава град. Градът е оживено пристанище, отворено към Йонийско море, известен като „град от черно и бяло“. Черната лава, белите пиластри и мрамор формират основата на архитектурния облик на Катания. Градът е втори по големина в Сицилия с население от близо 400 000 души. Мястото е наистина оживено, седалище е на епископ и на един  наистина голям университет. Катания е и родното място на Винченцо Белини (1801-35г.) и се гордее и с една от най-големите италиански опери, където можете да чуете оперите и вечните арии на този виртуозен композитор. Другият известен италианец, роден тук, е Джовани Верга (1840-1922г.) – определян е за един от най-големите писатели в Италия. Известен с натуралистичните си романи, той пише такива шедьоври като „Vita dei Campi” и „Mastro don Gesualdo”.

Катания

На снимката: Вулканът Етна в далечината е причина за няколко тотални унищожения на Катания през вековете;

Ако можем да вярваме на историка Тукидид (не винаги е бил прав), Катания е била oснована през 729г. преди Христа. През 403г. преди Христа Дионисий от Сиракуза продава жителите на Катания в робство. Като цяло историята на града преминава през нелеки исторически събития, особено в римски времена. Днешният град е град на широките булеварди, което е пряк резултат от бедствията, които преминават през града. Архитектът Батиста Вакарини (1702-68г.) има важна роля в изграждането на града. Той решава да превърне Катания в бароков град, защото именно това било модерното архитектурно явление на онзи исторически период. В процеса били заети немалко като брой известни художници, а цели фрагменти от черна лава били използвани. Лавата и начинът, по който тя била използвана в зидарията, придало допълнителна здравина на конструкцията на много от местните сгради. В резултат на всичко това Катания се превърнала още през 18-ти и 19-ти век в задължителна спирка на всички европейски /а и не само/ аристократи. За съжаление, бомбените нападения на съюзниците от 1943г. са причинили доста щети по много паметници в града.

КатанияНа снимката: Пиаца дел Дуомо;

 

За да бъдем напълно точни при описанието на Катания, няма как да не отбележим, че градът е известен и със своята мръсотия. Отделно от това Катания се бори с Палермо и за званието „престъпна столица на Сицилия“. Въпреки престъпността и бедността в част от града, градската индустрия и процъфтяващата икономика са спечелили на града прякора „Милано на юга“. Историческото ядро на Катания е претърпяло значителни подобрения през последните години, като са възстановени редица антични сгради. Това никак не е за пренебрегване, особено като се има в предвид тежкото историческо минало на града и фактът, че Катания на практика цели седем пъти е била заличавана от картата на Европа заради различни бедствия. В този смисъл никак не случаен е и символът на Катания – намиращият се пред катедралата на града слон, който символизира способността на града да се изправя на крака след всяко едно бедствие и дори да създаден изкуство от лавата, която го е унищожила.

Катания

На снимката: Статуята с изработения от черна лава слон е един от символите на града;

Най-добро време за посещение:

Най-доброто време за посещение на Катания е пролетта или есента. Лятото тук е изключително горещо, когато градът се превръща в нещо като врящ котел, а температурите достигат и до 40 градуса. Като цяло Катания е един от най-горещите градове в Италия.

Търсите хотел в Катания?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Как да достигнете до Катания:

Разположението на града спрямо България е такова, че опциите за достигане до тук не са чак толкова богати. Освен че се намира сравнително далече от България, Катания е и на остров, поради което придвижването до там може най-лесно да се осъществи чрез самолет. Редовните полети от България до Катания се предлагат от Уиз Еър, като в момента има полети два пъти на седмица с тенденция за тяхното увеличаване. Повече може да намерите на www.wizziar.com. Полетите пристиигат на Аеропорто Фонтанароса, намиращо се на 7 км. южно от града. Летището на Катания се обслужва допълнително и от полети през Рим, Неапол и Палермо, но от вас зависи дали биха ви били удобни подобни връзки. Основният превозвач при вътрешните полети до Катания е Алиталия. От летището до центъра на града може да се стигне лесно – с такси за около 20.00 Евро или може да се възползвате от услугите на Alibus до централната града или ж.п. гарата, намиращи се в сърцето на града. Автобусите пътуват на всеки 20 минути. Ако сте си запазили хотел в Таормина, но ще кацате в Катания, то не летището в Катания има редовни автобуси, пътуващи до Таормина за около 1 час, а билетите са от рода на 7-8 Евро.

Катания

На снимката: Пристанището в Катания е едно от най-заетите на острова и тук често спират круизни кораби;

Ж.п. гарата на Катания се намира на Piazza Papa Giovanni XXIII. Може да я използвате, ако обикаляте из Сицилия с влак. Иначе пътуването от главна точка като Рим до Катания с влак отнема 10 часа – връзките са редовни /поне 8 влак дневно/, но билетите не са от евтините. Катания се радва на връзки с всички големи градове на Сицилия: Палермо (време за пътуване: 3.5 часа); Агридженто (време за пътуване: 4.00 часа);  Месина (време за пътуване: 2.00 часа); Таормина (време на пътуване: 1.00 час).

Пътуването до Катания с автобус може да бъде доста трудно. Компаниите не са малко и е истински хаос що се отнася до този тип транспорт. Като че ли може най-много да се разчита на SAIS Trasporti /автобуси между Катания и Агридженто/ и SAIS Autolinee /автобуси между Катания и Месина, както и между Катания и Палермо/. Ако възнамерявате да стъпите на Сицилия с автомобил, то е най-вероятно да го направите в Месина. От тук трябва да продължите в южна посока по А18, преминавайки Таормина, за да стигнете до Катания.

Ако искате да научите повече за възможностите да включите Катания във вашите планове за криуз из Средиземно море, то може да прочетете полезната информация, която сме подготвили за този града в секцията ни „Круизни дестинации: Катания и Сиракуза, Италия„.

Катания

На снимката: Палацо Урсино;

Туристическа информация:

Туристическите офиси в града се намират при централната града на Пиаца Джовани XXIII (www.apt.catania.it), и на Виа Чимароса Доменико 10. И двата са отворени ежедневно от 8.00 до 20.00 часа. Клон на местния туристически офис има и на летището на Катания, който работи при същите часове.

Транспорт:

Трафикът в Катания не е толкова ужасяващ, колкото в Палермо, но въпреки това градът е вторият по големина на острова, което е достатъчно, за да ви предупреди, че и тук шофирането не е толкова безпроблемно. Ако трябва да ви посъветваме, дори бихме ви казали да не използвате автомобил при придвижването си из Катания. По-добре е да използвате автобус или дори такси, въпреки че повечето от атракциите на Катания лесно може да бъдат достигнати и пеша.

Търсите хотел в Катания?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Местната компания AMT (Azienda Municipale Trasporti) поддържа добра мрежа от автобуси, обслужващи града. Билетите са на цени от 1.00 Евро за единично пътуване с валидност 90 минути, като се предлагат и смесени билети за автобус и метро на стойност 1.20 Евро и валидност до 120 минути. Дневният автобусен билет струва 2.50 Евро. Можете да закупите билети на павилиончетата за цигари. Ако искате да разгледате повечето от важните забележителности, вземете автобус линия 410.

Катания

На снимката: Градът разполага с метро линия от няколко станции;

Катания предлага и ограничена от гледна точка на широчина на мрежата метро услуга. Влаковете се движат на интервали от около 15 минути, а спирките на местното метро не са много на брой. Движат се сутрин от 6.40 часа до 21.10 часа вечерта. Цените за използването на метрото в Катания са същите както и при автобусния транспорт. Линията се простира от централната гара /платформа 11/ на юг до пристанището, а на север достига до Катания Борго.

Ако искате да използвате такси в града, доверете се на услугите на компанията CST. Стоянки за таксита може да намерите на централната гара и Пиаца Дуомо.

Катания

На снимката: Пиаца Театро;

Храни и напитки:

Като всяка отделна част от остров Сицилия, районът на Катания е известен с няколко типични за тази част ястия. По принцип на острова е много популярно ризотото, което най-често се сервира с морски дарове. В Катания може да видите на много места да се предлагат т.нар. Arancini – оризови топки, които се пълнят с рагу, праскови или моцарела. В други части на острова може да ги намерите и пълнени с птичи дроб. За тези от вас, които са любители на пастата, препоръчваме да опитате Pasta alla Norma. Това е комбинация от патладжан, солена рикота и доматен сос, които се сервират с къса паста. Името на пастата идва от „Норма“ – опера на Пучини. По отношение на напитките, няма как да не се отбележи, че остров Сицилия е един от най-старите винопроизводствени райони в Европа. Поради тази причина тук ще намерите голямо разнообразие от местни вина.

Знаете ли, че:

Катания е почти изцяло изградена върху лава, останала от поредицата от изригвания на вулкана Етна?

Катания

На снимката: Църквата Сан Николо ал’Арена;

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще се отвори допълнителна страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

1/ Катедралата на Катания;

2/ Пиаца дел Дуомо;

3/ Музей на църковното изкуство;

4/ Градският музей Белиниано;

5/ Музей Емилио Греко;

6/ Каса ди Верга;

7/ Палацо Бискари;

8/ Кастело Урсино;

9/ Църквата Сан Николо ал’Арена;
Важно: Статията предоставя информация за град Катания – остров Сицилия, Италия. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, настаняване, информация за забележителностите на града. Статията е последно обновявана от нашия екип на 23 Май 2017г.

Търсите хотел в Катания?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на Катания и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Ако съдържанието на статията ви е харесало и бихте искали да подкрепите развитието на сайта, кликнете просто върху някоя от трите реклами на Google, които се появяват в статията /преди заглавието, по средата на темата и в нейния край/. „Градовете на Европа“ е независим туристически блог, който не рекламира програми на туристически агенции, а приходите от Google реклами са това, което помага за развитието на сайта! Благодарим ви! 

Катания

По-долу може да видите интерактивна карта относно Катания  – Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: