Катедрала "Свети Георги" – град Пиран, Словения

Ренесансовата и барокова катедрала „Свети Георги“ (Stolna Cerkev Sv. Jurija; Adamičeva Ulica 2) се извисява над било над морето, на север от площад „Тартини”. На изток от катедралата се намира участък от около 200 метра от датиращите от 15-ти век средновековни стени на Пиран. Стените са обхващали в миналото цялото разстояние до пристанището, като седем от назъбените кули са все още непокътнати.

Катедрала "Свети Георги"

На снимката: Катедралата на Пиран;

Катедрала "Свети Георги"

На снимката: Главният вход;

Църквата е основана през 1344г. и е възстановена в бароков стил през 1637г. През последните години църквата претърпя значителна реконструкция, благодарение на която днес може да я видите в цялата й прелест. Особено внимание заслужава великолепния мраморен олтар и сводестият таван. Църковна утвар, картини и необичайната статуя на Свети Георги, който убива змея, може да видите в свързания музей „Свети Георги” (Župnijski Muzej Sv. Jurija).

Катедрала "Свети Георги"

На снимката: Интериорът на катедралата;

Катедрала "Свети Георги"

На снимката: Органът на катедралата;

Свободностоящата камбанария на катедралата е построена през 1608г., като за модел при нейния строеж е използвана камбанарията на площад Сан Марко във Венеция. Може да се изкачите по камбанарията и да се насладите на отлична гледка към града и пристанището. В непосредствена близост до нея се намира осмоъгълната баптистерия от 17-ти век (krstilnica), в което са изложени олтари, картини и римски саркофаг от 2-ри век, използван като съд за кръщенета.
Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Adamičeva Ulica 2, Пиран, Словения;

В случай че се нуждаете от хотел в Пиран, то може да намерите оферти за настаняване на следния линк:

Оферти за хотели в Пиран;

Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Катедрала „Свети Георги“

Важно: Статията предоставя информация за катедрала „Свети Георги“ в Пиран, Словения. Тук ще намерите полезна информация за катедралата и какво може да видите вътре. Статията е последно обновявана от нашия екип на 07 Септември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно катедрала „Свети Георги“ в Пиран, Словения, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на катедралата, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: