Катедралата Александър Невски – град Талин, Естония

Катедралата Александър Невски , отличаващ се с интересните си куполи, е основната руска православна катедрала в Естония. Катедралата може да се определи като най-величествената и разкошна православна църква в Талин. Построена през 1900г., когато Естония е част от Руската империя, катедралата трябвало да служи като символ за мощта на империята – както религиозна, така и политическа – над териториите около Балтийско море, които все по-трудно се управлявали от руснаците.

катедралата Александър Невски

На снимката: Катедралата Александър Невски в Талин;

Катедралата е посветена на принца на Новгород, Александър Ярославич Невски, който ръководил известната Битка на леда при езерото Пейпси през 1242г., след която е спряно напредването на германските кръстоносци на изток. Храмът умишлено е изграден на това място, точно срещу замъка Тоомпеа, на същото място, на което преди това се е издигала статуя на Мартин Лутър.

Това, което може да видите днес, е просто един архитектурен шедьовър. Проектиран от уважавания архитект от Санкт Петербург Михаил Преображенски, църквата е богато украсена в смесен исторически стил. Интериорът си заслужава да бъде разгледан заради богатството от мозайки и икони. Църковната кула пък се отличава с най-мощния ансамбъл от камбани в Талин, състоящ се от 11 камбани, включително и най-голямата в града, тежаща 15 тона. Може да се насладите на „изпълнението” на камбаните при всяка една църковна служба.

 

катедралата Александър Невски

На снимката: Част от интериора на храма;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Lossi Plats 10, Талин, Естония;

Телефон: +372 644 3484;

Работно време:

От понеделник до петък, от 8.00 часа до 16.00 часа;

Цени на входни билети:

Вход свободен;

Търсите хотел в Талин?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Важно: Статията предоставя информация за катедралата Александър Невски – Талин, Естония. Тук ще намерите полезна информация за забележителността и посещението й. Статията е последно обновявана от нашия екип на 13 Януари 2017г.


катедралата Александър Невски

По-долу може да видите интерактивна карта относно катедралата Александър Невски – Талин, Естония, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: