Катедралата Алмудена – град Мадрид, Испания

Катедралата Алмудена е католическа катедрала в Мадрид, построена между 1879г. и 1993г. След преместването на столицата на Испания от Толедo в Мадрид, седалището на испанската църква останало в Толедо. Така се стигнало до ситуация, при която новата столица  нямала църква- доста необичайна за католическа Испания ситуация. През 16-ти век били обсъдени няколко плана за построяването на катедрала, посветена на Девата от Алмудена, но до строителство на този етап не се стигнало, тъй ката на преден план била експанзията на испанската империя. Това положение продължило до 1879г., когато на мястото на стара джамия, разрушена при превземането на Мадрид от Алфонсо Шести, започнало изграждането  на катедралата Алмудена. За архитект бива избран Франсиско де Кубас. Строителството спира по време на Испанската гражданска война и остава спряно чак до 1950г. Завършена е чак през 1993г., когато е осветена от папа Йоан Павел Втори. На 22 май 2004 именно тук се е състояла кралската сватба между принц Фелипе и Летисия Ортис.

Катедралата Алмудена

На снимката: Катедралата Алмудена отвън;
В центъра на катедралата е разположен голям олтар със статуя на Девата с Младенеца. В сребърната основа под нея откриваме символите на Мадрид – мечето и ягодовото дърво. Освен това в катедралата могат да бъдат видени красиви фрески и цветни прозорци, за които обаче наскоро беше разкрито, че не са оригиналните. Към катедралата има и музей, разказващ за нейната история.

Катедралата Алмудена

На снимката: Катедралата отвътре;

Полезна информация за забележителността: 

Адрес: Caille de Bailen 10, Мадрид, Испания;

Телефон за контакт: +34 915 42 22 00;

Работно време на катедралата и криптата:

Катедралата

Юли – Август 10.00 – 21.00 часа
През останалата част от годината 9.00 – 20.30 часа

Криптата

През цялата година 10.00 – 14.00/17.00 – 20.00

Работно време на музея:

Понеделник – Събота 10.00 – 14.30

Затворен е в неделя

Цени на билетите за музея:

Нормален билет 6.00 евро
Намален билет – студенти, пенсионери, жители на Мадрид 4.00 евро

Важно: Страницата разглежда подробно катедралата Алмудена, една от забележителностите на испанския град Мадрид-историческа справка, адрес на забележителността, цена на билетите за посещение, работно време за посещения на катедралата Алмудена. Статията е последно обновена от нашия екип на 21 Юни 2018г.

В случай че търсите хотел в град Мадрид и околностите, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

Катедралата Алмудена

По-долу може да видите интерактивна карта относно катедралата Алмудена –  Мадрид, Испания, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: