Катедралата Добрият пастир – град Сан Себастиан, Испания

Катедралата Добрият пастир в Сан Себастиан е построена през 1897г. Тя е построена след първото разширение на града от 1877г. Дело е на баския архитект Мануел де Ечаве. Тя е симетрична, с правоъгълна основа във формата на Латински кръст, три кораба и трансепт. Създадена е по правилата на готическата архитектура. Идеята за заострената й кула, построена от Рамон Колтазар и висока 75 м. е вдъхновена от средновековните крепости във Франция и Германия.  Катедралата е и най-високата сграда в Сан Себастиян, а внушителната й площ от близо 2000 кв.м. я прави и най-голямата в целия град.

Катедралата Добрият пастир

На снимката: Катедралата на Сан Себастиан отвън;

За построяването й е използван материал от пясъчниците на връх Игуелдо. Интериорът е наситен от декоративни елементи. В абсидата има четиринадесет витражи, дело на Хуан Батиста Лазаро, които изобразяват дванадесетте апостоли и свещените сърца на Христо и Дева Мария. Два прозореца с рози и фигурите на гаргойоли правят сградата още по-грандиозна.  Над олтара се издига скулптора на Христос като Добрия пастир. Върху това произведение на изкуството могат да бъдат видени и фигурите на Девата от Кармен, Свети Антоний,  Света Тереса, както и Свещеното сърце. През 1949г. от църква „Добрият пастир” се превръща в катедрала. Петдесет години след това катедралата се сдобива с орган, състоящ се от над десет хиляди тръби и тежащ над хиляда тона, един от най-големите в Европа.

Катедралата Добрият пастир

На снимката: Част от интериора на катедралата;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Plaza del Buen Pastor, Сан Себастиан, Испания;

Телефон за контакт: +34 943464516;

Работно време:

Понеделник – Петък 8.30 – 12.30/17.00 – 20.00
Събота и неделя По време на часовете за поклонение.

Цени на входните билети:

Безплатен вход;
Важно: Страницата разглежда подробно катедралата Добрият пастир, една от забележителностите на испанския град Сан Себастиан – историческа справка, адрес на катедралата, работно време за посещения на катедралата Добрият пастир.  Статията е последно обновена от нашия екип на 28 Юни 2018г.

Катедралата Добрият пастир

В случай че търсите хотел в Сан Себастиан, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно катедралата на Сан Себастиан, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на храма, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: