Катедралата на Агридженто

Основана през 12-ти век, катедралата на Агридженто е имала нелеки времена. Все още може да се видят останки от ранните нормански дни на храма, особено при прозорците, но по-голямата част от църквата е била реконструирана през 13-ти и 14-ти век. Голяма реновация е имало през 17-ти век, а след като храмът е засегнат от свлачище през 1966г., катедралата на Агридженто отново е преминала през освежителен ремонт.

Катедралата на Агридженто

На снимката: Катедралата на Агридженто;

Камбанарията, или кампанила, е декорирана с изящна поредица от прозорци в каталонски готически стил. Кулата датира от 1470г., но тъй като тя никога не е била завършена, тя придава на катедралата един странен вид. Красивият интериор на църквата е оформен под красив дървен таван, а гредите на този таван са декорирани със сцени от живота на различни светии. Същите датират от 16-ти век. Самата катедралата е посветена на Св. Герланд – първият архиепископ на града. Гробницата му е разположена в дясното крило на трансепта.

Катедралата на АгриджентоНа снимката: Красивият дървен таван;

 

Интересна особеност на катедралата е, че ако застанете точно под апсидата, ще може да чуете шепота на хора, намиращи се в другия край на нефа, а разстоянието е цели 80 метра. За разлика от иначе мрачните параклиси на храма, хорът е в бароков стил и доминиран от ангели и златни гирлянди.

Катедралата на Агридженто

На снимката: Хорът на катедралата;

Полезна информация за посещение на църквата:

Адрес: Пиаца дон Минцони, Агридженто, Италия;

Телефон: +39 0922 490 011;

Работно време за посещение:

Вторник – неделя, от 10.00 часа до 14.00 часа и от 16.00 часа до 19.00 часа;

Цени на входните билети:

Вход свободен;
Важно: Статията предоставя информация за Катедралата на Агридженто – остров Сицилия, Италия. Тук ще намерите полезна информация за храма – история, разположение, какво да видите вътре, информация за цени на билети и работно време за посещения. Статията е последно обновявана от нашия екип на 29 Май 2017г.

Търсите хотел в Агридженто?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на Агридженто и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Ако съдържанието на статията ви е харесало и бихте искали да подкрепите развитието на сайта, кликнете просто върху някоя от трите реклами на Google, които се появяват в статията /преди заглавието, по средата на темата и в нейния край/. „Градовете на Европа“ е независим туристически блог, който не рекламира програми на туристически агенции, а приходите от Google реклами са това, което помага за развитието на сайта! Благодарим ви! 

Катедралата на Агридженто

По-долу може да видите интерактивна карта относно Катедралата на Агридженто- Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на храма, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: