Катедралата на Бергамо, Италия

Някъде около 9-ти век след Христа в Бергамо е имало две катедрали – едната е била базиликата Свети Александър, която се е издигала на мястото, на което се предполага, че светецът е бил измъчван, а другата е била посветена на Свети Винсент, за която се предполага, че е изградена през Ломбарската епоха, на мястото на сегашната катедрала.

Катедралата на Бергамо

На снимката: Главният вход на катедралата;

През 1561г. венецианците разрушават катедралата „Свети Александър“ поради военна целесъобразност, оставяйки „Свети Винсент“ единсвената катедрала в Бергамо. В началото на 17-ти век епископ Джовани Емо обединява каноните на двете стари катедрали. Най-накрая епископ Грегорио Барбариго успял да получи от папа Инокентий XI на 18-ти август 1697г. була, чрез която се поставяло началото на една единствена катедрала в епархията. През 1689 г. сградата е ремонтирана по дизайн на Карло Фонтана. Друг основен ремонт е извършен през 19-ти век, който завършил с изграждането на нео-класическата западна фасада през 1889г.

Интериорът на катедралата е особено впечатляващ. В първия страничен параклис отдясно може да видите произведението на Андреа Превитали (1524г.) „Свети Бенедикт и Светиите“, а в първия страничен параклис отляво се вижда творбата на Джован Батиста Морони (1576 г.) „Богородица с детето и Светиите“. В храма може да видите още една впечатляваща творба – тази на Джовани Кариани „Богородица с детето и двата гълъба“. Има и платна, приписвани на Джиамбетино Чигнароли и Себастиано Ричи, вкл. творбата „Светиците Фирмус, Рустикус и Прокул“ /1704г./. В апсидата на катедралата може да се види „Мъченичеството на Свети Йоан от Бергамо“ (1731-1743г.), дело на Джовани Батиста Тиеполо и „Свети Александър“ от Карло Инокенцио Карлони. Основният олтар е проектиран от Филипо Ювара, а зоната на хора със седалките е дело на Йохан Карл Санц.

Катедралата на Бергамо

На снимката: Интериорът;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Пиаца Дуомо, Бергамо, Италия;

Телефон: + 39 035 271208;

Работно време за посещение:

Понеделник-петък, от 7.30 часа до 12.00 часа и от 15.00 часа до 18.30 часа;

Събота и неделя, от 7.30 часа до 18.30 часа;

Цени на входните билети:

Свободен вход;
Важно: Статията предоставя информация за катедралата на Бергамо, Италия. Тук ще намерите полезна информация за църквата – история, разположение, какво да видите вътре, работно време за посещение и др. Статията е последно обновявана от нашия екип на 31 Октомври 2017г.

Търсите хотел в град Бергамо?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Катедралата на Бергамо

По-долу може да видите интерактивна карта относно катедралата на Бергамо, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на храма, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: