Катедралата на Брага, Португалия

Катедралата на Брага е най-важната църковна сграда в града, седалище на архиепископията на Брага и освен това е една от най-важните църковни сгради в цяла Португалия. Разположена е на площад Росиу да Се. Катедралата датира от 12-ти век като първоначално е построена в типичен романски стил. С течение на времето обаче голяма част от първоначалните елементи са променени, поради което много малка част от оригиналния облик е запазен. Днес катедралата представлява интересна смесица от романски, готически, бароков и мануелински стил. През вековете към първоначалната постройка на катедралата са добавени нови параклиси, входната галерия, както и редица кули.

Катедралата на Брага

На снимката: Катедралата отвън;

Вътре катедралата впечатлява със своя красив главен олтар, изваян от бял камък и статуята на кърмещата Богородица, за която се счита, че е дело на френския художник Франсоа дьо Шантрен. Вътре в катедралата си заслужава да посетите и съкровищницата. Благодарение на организирани турове с екскурзовод може да видите множество скъпоценни предмети, златни и сребърни потири, разпятия от слонова кост, кристал, олтарни покривки и др. Задължително обърнете внимание по време на вашата обиколка на резбованото бароково място за църковния хор и самите органи, които са внушителни като размер.

Катедралата на Брага

На снимката: Интериорът на сградата;

При разходката ви вътре в катедралата трябва да обърнете внимание и на три от параклисите. Параклисът на кралете е мястото, където може да се видят мумифицираното тяло на един от архиепископите на Брага, както и гробниците на Анри Бургундски и съпругата му Тереза, които са родители на първия крал на Португалия- Афонсу Енрикеш. Точно на срещуположната страна пък се намира параклисът на Сан Жералду, който е посветен на първия архиепископ на Брага, умрял през 1108г. Неговата гробница е богато украсена със злато и плочки азулежу от 18-ти век. Сцените изобразени посредством плочките са всъщност сцени от живота на този архиепископ. Параклисът на славата пък е мястото, където почива друг от архиепископите на Брага – Гонзало Перейра. Още приживе той се е погрижил мястото на вечния му покой да бъде богато украсено, като днес около гробницата може да се видят фигурите на „пазещите го” шест лъва. Отстрани на самата гробница има поставени фигури на апостоли и други църковни служители.

Катедралата на Брага

На снимката: Впечатляващият орган на катедралата;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Р. Дом Пайо Мендес /R. Dom Paio Mendes/, 4700-424 Брага, Португалия;

Телефон: +351 253 263 317;

Работно време на катедралата:

Катедралата е отворена всеки ден от 8.00 часа до 19.00 часа;

Работно време на съкровищницата:

Зимно работно време: от 9.00 часа до 12.30 часа и от 14.00 часа до 17.30 часа;

Лятно работно време: от 9.00 часа до 12.30 часа и от 14.00 часа до 18.30 часа;

Цена на входните билети за отделните обекти, които може да се посетят:

Билет за съкровищницата – 3.00 Евро;

Билет за катедралата – 2.00 Евро;

Билет за параклисите и органа – 2.00 Евро;

Цена на комбинирани билети:

Билет за посещение на всички обекти – 5.00 Евро;

Билет за посещение на съкровищница и органа – 4.00 Евро;

Билет за посещение на съкровищницата и катедралата – 4.00 Евро;

Билет за посещение на катедралата и органа – 4.00 Евро;

Намалени билети се предлагат за: ученици и групи;

Безплатен вход за деца под 12 години;

Важно: Страницата предоставя полезна информация за катедралата на Брага, една от големите забележителности на португалския град Брага – историческа справка, работно време за посещения на катедралата и съкровищницата, цена на входните билети. Статията е последно обновена от нашия екип на 27 Юли 2018г.

Катедралата на Брага

В случай че търсите хотел в Брага, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно катедралата на Брага, Португалия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: