Катедралата на Чефалу

Катедралата на Чефалу е великолепен нормански храм, който се издига до широк градски площад, представляващ центъра на самото градче. Легендата разказва, че норманския крал Рожер II наредил изграждането на голяма катедралата, след като животът му е пощаден по време на буря в морето. Строителството на катедралата продължава до 1240г.

На снимката: Катедралата на Чефалу отвън;

Първото ви впечатление, когато застанете пред катедралата на Чефалу, може да е, че сте изправени пред крепост, а не пред храм. Разположена е подножието на извисяващата се Ла Рока, фасадата на катедралата с двете еднакви кули от двете й страни оформят лицето на забележителности, която е видима от километри. Разделящ фасадата е двуетажен портик, който е трябвало да бъде възстановяван в началото на 15-ти век. Много хора идват при катедралата в късния следобед, когато фасадата й е красиво огрята от златистите лъчи на слънцето.

Катедралата на ЧефалуНа снимката: Красиви мозайки в катедралата;

 

Вдясно от фасадата, от южната страна, ще намерите вход, когато може да ви разочарова малко, особено ако преди това сте имали вече възможността да посетите Капела Палатина в Палермо или катедралата на Монреале. Все пак, ако погледнете към апсидата и купола, ще видите чудесни мозайки в цялата им блестяща слава. Завършени през 1148г. те са най-старите мозайки в Сицилия и сред най-красивите в света. В основата на цикъла от мозайки е византийската фигура на Исус Христос Вседържател /Пантократор/. Тъй като това е норманска църква, Христос е изобразен с руса коса, а не като брюнет, носът и устата му изглеждат типично гръцки, а веждите му и брадата му са черни като на сарацин.

Катедралата на Чефалу

На снимката: Интериорът;

Полезна информация за забележителността:

Адрес:  Пиаца дел Дуомо /Piazza del Duomo/, Чефалу, Италия;

Телефон: +30 090 21 922021;

Работно време за посещение:

През летните месеци, всеки ден от 8.00 часа до 12.00 часа и от 15.30 часа до 19.00 часа;

През останалото време, от 8.00 часа до 12.00 часа и от 15.30 до 17.00 часа;

Цени на входните билети:

Вход свободен;
Важно: Статията предоставя информация за катедралата на Чефалу – остров Сицилия, Италия. Тук ще намерите полезна информация за храма – история, разположение, работно време за посещение, цени на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 15 Май 2017г.

Търсите хотел в Чефалу?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Катедралата на Чефалу

По-долу може да видите интерактивна карта относно катедралата на Чефалу – Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на храма, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: