Катедралата на град Комо, Италия

Катедралата на град Комо /Дуомо-то/ е една от най-красивите сгради в града. Строителство започнало през 1396г. под ръководството на Маестри Комачини, като е завършено най-накрая през 1740г. с добавянето на огромен купол, дело на Филипо Ювара. Заради продължилото четири века строителство, днес катедралата на Комо е смесица от готически, ренесансов и бароков стил.

Катедралата на град Комо

На снимката: Катедралата на град Комо;

Когато се обсъжда значението на сградата от архитектурна гледка точка, трябва несъмнено да се отбележат ранните статуи на Плиний Стари и Плиний Млади, които са разположениот двете страни на портала. Те са дело на братята Томазо и Джакопо Родари и датират от около 1500г. В самата сграда има редица красиви гоблени от 16-ти и 17-ти век, идващи от град Ферара в Италия, както и от Фландрия, както и картини от 16-ти век на Лууини, Ланино и Ферари. В катедралата на Комо са изложени и ранни предмети, спасени от разрушаването на Санта Мария Маджоре- църква, която в древността се е намирала на това място.

Катедралата на град Комо

На снимката: Макар и град Комо да не е от големите италиански градове, катедралата има впечатляващ интериор;
Плиний Стари и Плиний Млади, чиито статуи се намират върху фасадата на сградата, били родени в Комо. Плиний Стари бил римско държавник от 1-ви век след Христа, както и естествознател. Той починал през 79г. след Христа докато изучавал изригването на Везувийм, при което живота си губят хиляди души. Плиний Млади бил племенник на Плиний Стари и бил заедно с него в Мисениум, от другата страна на залива на Неапол, малко преди смъртта на Плиний Стари. Той прави детайлни записки на изригването на вулкана, както и за смъртта на чичо си, като предава информацията на историка Тацит. Плиний Млади наследява имотите на чичо си около Комо след смъртта на последния, като построява две красиви вили, от които може да се насладите на езерото.

Катедралата на град Комо

На снимката: Красивият орган в сградата;

Катедралата на Комо е свързана, макар и малко, с България и българския език. Вътре, в непосредствена близост пред главния олтар, може да се видят надписи от църковно естество на български език.

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Via Maestri Comacini 6, 22100 Como, Italy;

Телефон: +39 31 3312275;

Работно време:

От понеделник до събота, от 7.30 часа до 19.30 часа;

Неделя, от 7.30 часа до 21.30 часа;

Цени на входни билети:

Вход свободен;

Важно:

Организирани групи влизат катедралата само след предварителна заявка на: booking@cattedralecomo.it.

Катедралата на град Комо

Важно: Статията предоставя информация за катедралата на град Комо, Италия. Тук ще намерите исторически данни за катедралата, полезна информация за работно време и цени на входни билети, както и указания как да стигнете до забележителността. Статията е последно обновявана от нашия екип на 11 Май 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно катедралата на град Комо, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около катедралата в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около нея, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: