Катедралата на Грац

Катедралата на Грац е построена през средата на 15-ти век по искане на император Фридрих Трети. Бароковата й кула се издига високо в небето на стария град. Красива изработка представлява входната врата, носеща герба на император Фридрих. През готическия си период катедралата е била богато изрисувана. Днес обаче от това време е съхранено една единствена фреска – „Божиите напасти”. Тя изобразява нещастията, сполетели града през 1480г.- чума, скакалци и турски набези. Това е и най-старата картина в катедралата.

Катедралата на Грац

На снимката: Катедралата на Грац;

За разлика от скромния екстериор, интериорът на катедралата е богато декориран с множество издълбани, тънки позлатени части. Той е умела комбинация между готическа архитектура и бароково обзавеждане, добавено от Йезуитите, които притежавали катедралата в продължение на 200 г. Необичайно високият, изработен от розов мрамор олтар е декориран с множество фигури, пресъздаващи чудесата на Свети Жил. Интерес представляват 2 реликви, намиращите се от двете страни на олтара. Това са сватбените сандъци, донесени от Паола Гонзага, когато през 1477г. тя се омъжила на Леонард Горизийски, изобразяващи една от известните поеми на Петрарка – „Триумфи”. Двойката умира без да остави деца. След тяхната смърт сандъците са наследени от Йезуитите, който ги използват за съхранение на костите на християнски мъченици.

Катедралата на Грац

На снимката: Катедралата отвътре;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Burggasse 3, Грац, Австрия;

Важно: Страницата предоставя полезна информация за катедралата в австрийския град Грац –  историческа справка, адрес на забележителността. Статията е последно обновена от нашия екип на 15 Юли 2018г.

Катедралата на Грац

В случай че търсите хотел в Грац, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно катедралата на Грац – Грац, Австрия която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: