Катедралата на Каляри

Катедралата на Каляри е изградена през 13-ти век. Първоначално храмът е издигнат, като са следвани традициите на пизано-романската архитектурна школа, но в следващите години катедралата е претърпяла значителни трансформации. Появяват се елементи в готически, бароков и нео-романски стил. Освен да разгледате основната част на катедралата, препоръчваме ви да слезете и едно ниво отдолу, където се намира местната крипта-светилище. В нея се съхраняват останките на местните мъченици.

Катедралата на Каляри

На снимката: Катедралата на Каляри;

Интериорът на катедралата на Каляри е оформен по традиционен начин – под формата на латински кръст. Разполага с три нефа с трансепт и странични параклиси. Ако започнете разходката си по дясната пътека на катедралата, ще може да разгледате Арагонския параклис, където се пази ценна реликва, която според вярвания и легенди е била част от короната на Исус, която пристига в Каляри през 1527г. заедно с други реликви и произведения на изкуството, откраднати от различни църкви в Рим и от папския апартамент. Също според вярването малко преди да пристигне на пристанището в Каляри, корабът, пренасял тези реликви, попаднал в силна буря и потънал. Тъй като хората на борда знаели, че корабът пренася ценен товар, те били убедени, че бурята е израз на божия гняв за извършената кражба. Местният архиепископ бил уведомен за събитията, а малко по-късно историята научил и Папа Клементе VII. Той решил да дари ценни реликви на местната катедрала, сред които Светия бодил, както и известен фламандски триптих от 15-ти век, дело на Рожер ван ден Вейден. И двете неща се излагат по време на Успение Богородично.

Катедралата на КаляриНа снимката: Катедралата на Каляри;

 

В катедралата може да видите и изкусно изработени панели, разказващи за живота на Христос. Може да разгледате и гробницата на Мартин II от Арагон, както и на принцове на савойската династия. В катедралата се пазят и останките на над 300 християнски мъченици.

Катедралата на Каляри

На снимката: Криптата;

Полезна информация за катедралата на Каляри:

Адрес: Piazza Palazzo, 09100 Каляри, Италия;

Телефон: +39 070 663 837;

Работно време за посещение:

През зимата, от 8.00 часа до 12.00 часа и от 16.00 часа до 20.00 часа;

През лятото /01.06-31.09/, от 8.00 часа до 20.00 часа /понеделник-събота/ и от 8.00 часа до 13.00 часа и от 16.30 часа до 20.30 часа /неделя/;

Цени на входните билети:

Вход свободен;
Важно: Статията предоставя информация за катедралата на Каляри – остров Сардиния, Италия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, какво да видите вътре, информация за цени на билети и работно време. Статията е последно обновявана от нашия екип на 02 Юни 2017г.

Търсите хотел в Каляри?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на Каляри и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Катедралата на Каляри

По-долу може да видите интерактивна карта относно катедралата в Каляри, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на обекта, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: