Катедралата на Лейрия, Португалия

Катедралата на Лейрия е разположена в централната градска част, в близост до известния площад „Праса Родригес Лобу”. Построена след създаването на епархията на Лейрия, катедралата е обявена за национален паметник на културата през 2014г. Епархията на Лейрия е създадена през 1545г. след искане, отправено от крал Жоа III до папа Павел III. Към въпросния момент съществуващите в града храмове /църквите „Дева Мария от Пеня” и „Св. Петър”/ били малки като размери, което наложило необходимостта от построяването на нов храм, който да отговори на новите реалности в града.

Катедралата на Лейрия

На снимката: Катедралата на Лейрия;

Строителството на катедралата на Лейрия започнало през 1559г. под ръководството на Алфонсо Алварес. След неговата смърт през 1575г. работата му последователно е поета от Балтазар Алварес и отец Йоан Туриано. Катедралата на Лейрия архитектурно се доближава до другите катедрални храмове, строени през този исторически период. Все пак трябва да се отбележи, че тук може да се види интересно сливане на няколко архитектурни стилове- класическите ренесансови елементи са смесени с барокови и дори готически такива. Катедралата е във формата на латински кръст и включва три корабна конструкция, където и трите кораба са с еднаква височина. Вътре особено внимание заслужава главния параклис. Построен в маниесристки стил от Балтазар и отец Туриано, параклисът включва картини на Шимао Родригес, посветени на живота на Дева Мария. Тук може да се видят и два големи органа в типичен за барока стил.

Катедралата на Лейрия

На снимката: Част от интериора на катедралата с главния олтар и органите;

При посещението си на катедралата може да видите и кулата-камбанария на катедралата, намираща се в близост до постройката. Кулата е построена през 18-ти век от Мигел Соуза на мястото на бившата порта на слънцето, която навремето е маркирала един от входовете на Лейрия.

Полезна информация за забележителността:

 Адрес:  Ларго да Се /Largo dа Se/, 2400-236 Лейрия, Португалия;

Телефон: +351 244 832 366;

Работно време:

Понеделник-събота, от 8.30 часа до 20.00 часа;

Неделя, от 10.00 часа до 20.00 часа;

Цена на входните билети:

Вход свободен;Важно: Страницата предоставя полезна информация за катедралата на Лейрия, една от големите забележителности на Лейрия – историческа справка, работно време за посещения на катедралата на Лейрия, цени на входните билети. Статията е последно обновена от нашия екип на 27 Юли 2018г.

Катедралата на Лейрия

В случай че търсите хотел в Лейрия, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно катедралата на Лейрия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: