Катедралата на Марсилия

Мнохо хора смятат, че основната църква на град Марсилия е базиликата „Нотр Дам дьо ла Гард“, но това не е така. В действителност главният храм в Марсилия е катедралният храм „Света Мария Маджоре“, който е разположен в близост до старото търговско пристанище на града. Идеята за построяването на катедралата принадлежала на младия принц Луи Наполеон Бонапарт, който искал чрез тази своя идея да подобри своята връзка с църквата и да засили своите позиции в Марсилия. По това време /средата на 19-ти век/ Марсилия се развивала стремглаво и в града се харчели доста големи суми за различни строежи.

Катедралата на Марсилия

На снимката: Сградата на катедралата отвън;

Строителството на катедралата започнало през 1852г. Храмът е изграден от шикозен зелен и бял камък, като представлява интересен микс от римски, византийски и готически архитектурен стил. За разлика от интересния външен вид, вътрешността на храма не е толкова привлекателна и прилича малко на пещера. Пропорциите на катедралата са близки до тези на базиликата Св. Петър в Рим- 142 метра дължина и централен купол, който се издига на 70 метра височина. Работата по самата катедрала обаче не приключила бързо, като причината за това била липсата на достатъчно средства. Именно поради сериозното забавяне на строителния процес няколко архитекти се сменили. Първоначално строителството било възложено на Леон Вадоер. След това със строежа се заел архитект Анри Есперандьо, за да бъде накрая строителството завършено от Анри-Антоан Ревоал. Катедралата била осветена през 1896г.

Катедралата на Марсилия
На снимката: Интериорът на катедралата се характеризира със своята мрачност и строгост;

Вътрешните декорации никога не са довършени така както са били планирани. В катедралата може да се видят доста интересни мозаични подове. Има множество разпръснати произведения на Луи Ботинели, Аугуст Карли, Жул Кантини и др.

Катедралата на Марсилия играе важна роля в един ден от годината- 15-ти Август /Успение Богородично/. На този ден златна статуя на Богородица бива изнасяна от Катедралата и участва в процесия по улиците на града. Процесията започва в следобедните часове на 15-ти Август и преминава през улиците на стария град. Традиционно в тази процесия участват няколко хиляди души.

Катедралата на Марсилия

На снимката: Процесията от 15-ти Август по случай Успение Богородично;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Place de la Major, 13002 Марсилия, Франция;

Телефон: +33 4 9190 5287;

Работно време:

От април до септември, всеки ден от 10.00 часа до 18.30 часа;

От октомври до края на март, всеки ден от 10.00 часа до 17.30 часа;

Затворена във вторник;

Вход:

Безплатен;Катедралата на Марсилия

Важно: Страницата разглежда подробно информация за катедралата на Марсилия, една от забележителностите на френския град Марсилия – историческа информация за забележителността, адрес на катедралата, работно време за посещения на катедралата и цена на входните билети. Статията е последно обновена от нашия екип на 03 Юли 2018г.

В случай че търсите хотел в Марсилия, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно катедралата на Марсилия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: