Катедралата на Осло – град Осло, Норвегия

Сградата на катедралата на Осло е всъщност третата по ред катедрална сграда в историята на града. Първата катедрала в Осло е построена през 12-ти век от норвежкия крал Сигурд I и за дълъг период от почти 5 века тази църква е служила като основната църковна сграда в Осло. За съжаление сградата е била разрушена от пожар през 1624г. След това крал Кристиан IV решава да премести града на няколко километра в западна посока. През 1632г. започва изграждането на нова катедрална сграда, като строителството е завършено след 7 години. Новата сграда на катедралата в Осло оцелява обаче само 50 години, като също бива така разрушена от голям пожар. Сегашната катедралата на Осло е осветена през 1697г.

Катедралата на Осло

На снимката: Сградата на катедралата на Осло;

Сградата съдържа творби на норвежки художници  от 20-ти век, включително бронзови врати от Дагфин Веренскиолд /Dagfin Werenskiold/ и красив таван от Уго Луис Мохр /Hugo Louis Mohr/. Хорът на катедралата се отличава с красивите витражни прозорци- произведение на изкуството, дело на Емануел Вигеланд /Emanuel Vigeland/, докато в трансепта може да се видят витражи, дело на Боргар Хоглид /Borgar Hauglid/. Амвонът и олтарът, издълбани в края на 17-ти век с прекрасни мотиви от акантови листа, също оставят за наслада за окото. Органът на катедралата също така трябва да се отбележи. Той датира от 18-ти век. Ако искате да се насладите на красива панорамна гледка на Осло, трябва да се изкачите до камбанарията, която е добавена към катедралата през 1850г.

Катедралата на Осло

На снимката: Част от красивия интериор на катедралата на Осло;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Karl Johans Gate 11, 0154 Осло, Норвегия;

Телефон: +47 23 31 46 00;

Как да стигнете до катедралата на Осло:

– С автобус /вземете линия N17/;

– С T-bahnen /слезте на станция Stortinget/;

Работно време на катедралата в Осло:

Всеки ден от 10.00 часа до 16.00 часа;

Цени на входните билети:

Безплатен достъп;

Важно: Туристически програми в катедралата се провеждат на норвежки и английски език всяка сряда по обяд;
Важно: Статията предоставя информация за катедралата на град Осло. Тук ще намерите исторически данни за катедралата на Осло, информация за местоположението на катедралата на Осло, информация за работното време за посещения, както и цени на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 30 Юли 2018г.

Катедралата на Осло

В случай че търсите хотел в Осло, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно катедралата на Осло, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града в момента около катедралата на Осло /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около катедралата, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до катедралата на Осло, Норвегия: