Катедралата на Порто – град Порто, Португалия

Ако погледнете от далеч сградата на катедралата на Порто, ще си помислите, че това е някаква крепост. Катедралата на Порто /Sé/ се издига над скалист склон на хълма и разполага с две кули-камбанарии, които са идентични. Камбанариите са построени от сив гранит, който е разпространен особено много в тази част на Португалия. Сградата на катедралата е построена през 12-ти век, но в края на 17-ти и началото на 18-ти век претърпява сериозни промени. В резултат на обновяването старият изчистен вид и форма на храма, които били построени в типичен романски стил, били изгубени. След този момент бароковите елементи в катедралата вземат преимущество. От стария вид на катедралата се запазва само готическият цветен прозорец.

Катедралата на Порто

На снимката: Основната фасада на катедралата;

Нефът на катедралата ще привлече вниманието ви с неговата….празнота, но като че ли това е и целеният ефект, защото така погледите се насочват към трансепта и олтара на църквата. От лявата страна може да видите параклисът на светото тайнство с неговия олтар, изработен от сребро. Тук може да видите и статуята на Св. Богородица от Вандома- покровителката на катедралата. Статуята е поставена в една позлатена ниша. Златото преобладава и в бароковия главен олтар на храма, като е обграден от стенописи на Назони.

Катедралата на Порто

На снимката: Интериорът на катедралата;

Ако тръгнете в дясно от нефа, ще стигнете до сводеста галерия, където може да се насладите на красиво съчетание от готически елементи и керамичните плочки азулежу. Последните илюстрират Соломоновата „Песен на песните” и живота на Св. Богородица. Истинско богатство от съкровища ви очаква в управителното тяло на катедралата- тук може да видите разнообразни предмети, като украсени одежди, олтарни покривки, плочки азулежу, сребърни корони, статуи.

Катедралата на Порто

На снимката: Плочките азулежу, съчетани с готическите арки;

Заслужава да се посети и параклиса на Св. Йоан, където е поставен каменен саркофаг на Жуау Гордо и фигурата на Св. Богородица от Баталя, датираща от 14-ти век.

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Терейро да Се /Terreiro da Se/, Порто, Португалия;

Телефон: +351 22 205 9028;

Как да стигнете до катедралата:

-Пеша /просто трябва да вървите от ж.п. гарата Сау Бенто/;

Работно време на църквата:

Лятно работно време: 09.00 часа до 19.00 часа;

Зимно работно време: 09.00 часа до 18.30 часа;

Работно време на музея към катедралата:

Лятно работно време: 09.00 часа до 12.15 часа и от 14.30 часа до 18.30 часа;

Зимно работно време: 09.00 часа до 12.15 часа и от 14.30 часа до 17.30 часа;

Цена на входните билети за катедралата: Безплатно;Важно: Страницата предоставя полезна информация за катедралата на Порто, една от големите забележителности на португалския град Порто – историческа справка, адрес на забележителността, работно време за посещения на катедралата на Порто, цена на входните билети, информация как да стигнете до катедралата. Статията е последно обновена от нашия екип на 26 Юли 2018г.

Катедралата на Порто

В случай че търсите хотел в Порто, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно катедралата на Порто, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: