Катедралата на Сан Джиминяно

На мястото, на което днес се издига катедралата на Сан Джиминяно /Колегиата; Collegiata/, е имало църква още през 10-ти век. Работата по настоящата постройка започва в началото на 12-ти век, като редица промени са осъществени от Джулиано да Маяно през 1466г. Обикновената фасада на църквата, датираща от 1239г., контрастира изключително много на богатия интериор на храма, чиито стени са почти изцяло изпълнени със стенописи, а цветовете на последните изпъкват сред красивите арки от бяло-черен мрамор.

Катедралата на Сан Джиминяно

На снимката: Обикновената фасада на катедралата на Сан Джиминяно;

Три основни цикли от стенописи може да се видят на лявата и дясната стена на църквата, както и на две малки издадени стени откъм вътрешната страна на фасадата. Започвайки именно от тези обратни стени, ще видите фреска на Св.Себастиан /1465г./, дело на Беноцо Гоцоли. Фреската е нарисувана от твореца около 5-6 години след като той приключва с работата си по фреските в двореца Медичи-Рикарди във Флоренция. Св. Себастиан бил светецът, към който се отправяли често молитви по време на чумни епидемии – именно една такава преминава през Сан Джиминяно през 1464г., което кара Гоцоли да посвети на светеца стенопис.

Катедралата на Сан ДжиминяноНа снимката: Част от красивия интериор на катедралата;

 

От двете страни на стенописа със Св. Себастиан може да видите, разположени на пиедестали, статуи на Архангел Габриел и Мадона Анунциата. Статуите са дело на майстора от Сиена Якопо дела Куерча и датират от 1421г. Пред двете статуи има изрисувани колони с фрески на Гоцоли, посветени на Благовещение и на светците Антоний, Августин и Бернардино. Тези колони служат като опора на страничните стени, където е разположен първият цикъл от фрески на Тадео ди Бартоло „Последното пришествие“ /1410г./, където Раят е представен отдясно, а Адът – отляво. Изображението на Ада включва представяне на Седемте смъртни гряха, сред които особено се отличават образите на похотта и лакомията.

Катедралата на Сан Джиминяно

На снимката: Катедралата на Сан Джиминяно отвътре;

Другият цикъл, който може да видите в катедралата на Сан Джиминяно, е посветен на сцени от Новия и Стария завет. В люнета отгоре сцени на Сътворението, над тези от Стария завет, осъществяват паралел със сцени на Рождество Христово. Малко изненадващи, сцените от Новия завет и на Сътворението, които изгледа да имат средновековен произход, всъщност са създадени по-късно – между 1357г. и 1367г.. Създадени са от Бартоло ди Фреди и отразяват влиянието на „Доброто и лошото управление“ на Лоренцети в Сиена.

Катедралата на Сан Джиминяно

На снимката: Част от красивите стенописи, които може да се видят вътре;

Цикълът /ако го следвате отляво надясно и отгоре надолу/ проследява сцени от Потопа, от живота на Аврам и Лот /тяхното пътуване към Ханаан/, от живота на Йосиф /неговият сън, предателството от неговите братя, както той ги арестува и как те го разпознават/, от живота на Мойсей /как превръща пръчка в змия през очите на фараона, Червено море, планината Синай/, от живота на Йов /изкушението, как дяволът убива стадата му и разрушава неговата къща, утешението от неговите приятели/. Отгоре може да видите и може би най-красивата от всички фрески от този цикъл, представляваща „Създаването на Ева“ /четвъртият люнет от ляво/. Тук Ева е представена да се появява от реброто на спящия Адам.

Катедралата на Сан Джиминяно

На снимката: Стенописи в Катедралата на Сан Джиминяно;

Авторството на сцените на Новия завет (започнати след 1333г.) е спорно, като някои историци сега ги приписват на Липо Меми, сътрудник и доведен брат на Симоне Мартини, или на член от неговата школа. Традиционно, сцените се приписват на Барна ди Сиена, друг от учениците на Мартини, който се предполага, че е загинал при падане от скеле по време на работа тук през 1350г. Независимо къде точно е истината, трябва да се отбележи, че сцените от живота на Христос и на Страстта маркират отдалечаване от стила на Мартини, като се поставя тук вече по-голям акцет върху емоционалния израз. Обърнете внимание на стенописа „Целувката на Юда“, където Свети Петър е на преден план, атакуващ римски войни, докато другите ученици събират дрехите си и бягат. Една от най-драматичните сцени е Възкресението на Лазар, където е представена тълпа, наблюдаваща отместването на камъка, разкриващ живия Лазар, обвит в погребални превръзки.

Катедралата на Сан Джиминяно

На снимката: Стенописи в катедралата на Сан Джиминяно

Много от параклисите на катедралата са били преоформени между 1468г. и 1475г. като част от обновяването на църквата, осъществено от Джулиано да Маяно. Параклисът на Свети Джиминяно, от лявата страна на олтара, се отличава с олтар, който е изработен от Бенедето да Маяно, който е частично създаден от елементи на по-ранен олтар. Двамата братя Джулиана и Бенедето да Маяно обаче запазват най-доброто от себе си и го влагат при работата си по параклиса на Свети Фина – ренесансов шедьовър, намиращ се в края на дясната пътека на църквата. Джулиано проектира параклиса (1468-75г.), докато Бенедето проектира неговия олтар, мраморната гробница и барелефи (1475г.), макар че най-атрактивната част от ансамбъла, който е посветен на светеца Сан Джиминяно, са стенописи, дело на Доменико Гирландайо (1475г.).

Света Фина, чийто образ е залегнал в стенописите и фриза на олтара, е родена в Сан Джиминяно през 1238г. и на крехката възраст от 10 години тя се разболява от тежка болест. Веднага се отдава на Бога, разкайва се за своите грехове /най-големият от които бил, че приела портокал от момче/ и приела да прекара 5 години от своя живот, лежейки на дъска на пода /идеята била, че ще достигне по-близо до Христос, ако се въздигне на небето страдайки/. В резултат на нейната позиция и пълната й парализа през последните дни от живота й, тя била дори нахапана от мишки, които не била в състояние да прогони. Върху стенописа на люнета от дясната страна може да видите Обявяването на смъртта на Св. Фина, а върху левия люнет се вижда погребението на Св. Фина. Може да видите представени и три чудеса, свързан и със Света Фина: проглеждането на момче от църковния хор; излекуването на парализираната ръка на нейната кърмачка и удрянето на камбаните на  Сан Джиминяно от ангели при смъртта на светицата.

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Пиаца дел Дуомо, Сан Джиминяно, Италия;

Телефон: +39 0577286 300;

 Работно време за посещение:

От 1-ви Април до края на Октомври, от 10.00 часа до 19.30 часа /понеделник-петък/;

Събота, от 10.00 часа до 17.30 часа;

Неделя, от 12.30 часа до 19.30 часа;

От 1-ви Ноември до края на Март, от 10.00 часа до 17.00 часа /понеделник-събота/;

Неделя, от 12.30 часа до 17.00 часа;

Цени на входните билети:

Пълен билет – 4.00 Евро;

Намален билет – 2.00 Евро /за студенти, инвалиди и лица от 6 до 18 години/;

Билет за групи – 3.50 Евро /групата трябва да е от поне 20 души/;

Цени на комбинираните билети за катедралата и музея на църковното изкуство:

Пълен билет – 6.00 Евро;

Намален билет – 3.00 Евро /за студенти, инвалиди и лица от 6 до 18 години/;

Билет за групи – 5.00 Евро /групата трябва да е от поне 20 души/;Важно: Статията предоставя информация за катедралата на Сан Джиминяно. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, как да стигнете до нея и какво да видите вътре, както и данни за работното време и цени на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 21 Март 2017г.

Търсите хотел в Сан Джиминяно?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Търсите хотел в Сан Джиминяно?Резервирайте в Agoda.com чрез този бутон и вземете до 12% от стойността на резервацията си обратно

 

Катедралата на Сан Джиминяно

По-долу може да видите интерактивна карта относно катедралата на Сан Джиминяно, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: