Катедралата на Севиля

Катедралата на Севиля е най-голямата катедрала в Испания. Заемаща внушителната площ от 11 520 кв.м., тя е третата по големина в света след „Сан Пиетро в Рим” и „Сейнт Пол” в Лондон. Катедралата е завършена през 16-ти век и измества Света София (Истанбул), считана до този момент за най-големият религиозен храм. Основите на катедралата са положени през 1402г. на мястото на мавританска джамия, която е разрушена в резултат на силно земетресение.  От джамията оцеляло единствено минарето, което било трансформирано в кулата Хиралда, извисяваща се днес на височина от 114м., в която са разположени 22 камбани.  Катедралата е петкорабна.

Катедралата на Севиля

На снимката: Катедралата на Севиля отвън;

Интериорът й е впечатляващ. Състои се от множество цветни прозорци, сводести тавани, красив хор и над 80 параклиса.  Сред най-известните параклиси са Кралския параклис, параклисите на Св.Павел и Св.Антоний, където могат да бъдат видени чудесни картини на испански творци от 16-ти век, сред които „Видението на Свети Антоний Падуански” от Бартоломе Естебан Мурильо.

Катедралата на Севиля
На снимката: Вътрешността на катедралата е особено пищна и богата;

Главният купол се издига на 56 м. над централния олтар. Безспорно именно главният олтар е най-впечатляващата част от катедралата. Той е изработен в продължение на 44г. като първи работа по него е започнал фламандският майстор Пиер Данкарт. Състои се от 36 позлатени панела, които пресъздават сцени от Стария Завет и живота на светците. Пред олтара се издига статуя на патронната светица на катедрала – Света Мария де ла Седе. В катедралата може да бъде видян и саркофагът на Христофор Колумб, чието тяло е пренесено именно тук от Хавана около 1890г. Саркофагът се поддържа от няколко фигури, символизиращи четирите кралства – Кастилия, Леон, Навара и Арагон. Освен саркофагът на великия откривател, в криптата на катедралата са положени и тленните останки на повечето от кралете и кралиците, управлявали през 13в. и 14в.

Катедралата на Севиля

На снимката: Саркофагът на Колумб, който е вдигнат във въздуха от четири фигури, символизиращи четирите испански кралства;

Полезна информация за забележителността: 

Адрес: Avenida de la Constitucion, Севиля 41080, Испания;

Телефон: +34 902 09 9692;

Работно време:

Понеделник, от 11.00 часа до 15.30 часа;

Вторник – събота, от 11.00 часа до 17.00 часа;

Неделя, от 14.30 часа до 18.00 часа;

Цени на входните билети:

Билет за възрастни – 9.00 Евро;

Намален билет – 4.00 Евро;

Вход за деца и инвалиди – безплатно;
Важно: Страницата разглежда подробно катедралата на Севиля, една от забележителностите на испанския град Севиля – историческа справка, адрес на катедралата на Севиля, цена на входните билети, работно време за посещения. Статията е последно обновена от нашия екип на 28 Юни 2018г.

Катедралата на Севиля

В случай че търсите хотел в Севиля, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно катедралата на Севиля, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на храма, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: