Катедралата на Толедо – град Толедо, Испания

В държава като Испания, където има множество красиви религиозни обекти, катедралата на Толедо е един от най-впечатляващите. Изграждането на катедралата отнело повече от 250 години  (1227-1493г.), като днешната постройка е стабилна готическа структура, чийто интериор е пълен с чудесна декорация в почти всякакви възможни стилове – шедьоври от готически, ренесансови и барокови периоди. Ако искате да оцените истински екстериорът на катедралата, може би е най-добре да сторите това извън града, където най-отчетливо се вижда издигащата се на височина 100 метра катедрална кула. От улицата при катедралата постройката изглежда по-малко впечатляващо, защото катедралата е заобиколена от къщи, които не позволяват да се усети напълно мащаба и величието на структурата.

Катедралата на Толедо

На снимката: Катедралата на Толедо отвън;

Катедралата на Толедо има 8 входни врати, но основният вход е през Пуерта Ляна – вратата, намираща се от към южната страна на главното тяло на катедралата. Вътре в катедралата централният неф е разделен на четири пътеки от серия стълбове, поддържащи куполите. Пътеките продължават зад основния олтар, за да се оформи апсидата. Катедралата се отличава и с великолепни витражи,  които в по-голямата си част датират от петнадесети и шестнадесети век. Особено красиви са двата розетни прозореца над северната и южната врати. При южната врата /Пуерто де лос Леонес/ има огромна древна фреска на Свети Кристофър.

Катедралата на Толедо

На снимката: Главната пътека в катедралата;

В сърцето на катедралата на Толедо се намира хорът /Coro/, който също е изключително богат в архитектурно и скулптурно отношение. Дървените столове са оформени в две нива. По-ниското ниво, гравирано през 1489-95г. от Родриго Алеман, изобразява завладяването на Гранада, като всяка седалка показва различно населено място, завладяно от християните. Портретите на герои от Стария завет на седалките отгоре са създадени през следващия век, като същите са дело на Филип Вигарни /работил по тези от северната страна/ и Алонсо Берругейт /работил по тези от южната страна/. Техниката на изработката е изключителна. Алонсо е изработил и голямото „Преображение“ тук, което е направено от един блок от алабастър. Предполага се, че решетката, която обгръща хора, е била покрита със злато, но за да се прикрие нейната стойност войските на Наполеон я покриват изцяло с желязо. Оказва се, че оригиналният й вид не може да бъде възстановен.

Катедралата на Толедо

На снимката: Изключителната декорация и оформяне на скамейките в хора;

Големият параклис /Capilla Mayor/ се намира точно срещу хора. Огромният олтар тук, простиращ се до самия покрив, е истински триумф на готическото изкуство, преливащ от сложни детайли и фантастична украса. Олтарът представя един резюме на целия Нов завет, като завършва с Голгота на върха. Може да видите и червената шапка на кардинал, която виси от свода.

Катедралата на Толедо

На снимката: Главният олтар;

Непосредствено зад главния олтар се намира едно необикновен произведение – бароковото Ел Трансперанте. Произведението поразява със своята екстравагантност, като може да се видят мраморни херувими, седящи на пухкави мраморни облаци. Гледката е още по-впечатляваща, когато слънцето проникне през отвора в покрива, направен именно за тази цел. Испанските архиепископи били погребвани там, където пожелаят преживе, с избран от тях надгробен надпис. Шапката им се поставя, за да виси над тях. Един от тях е избрал да бъде погребан именно тук, а иначе може да се видят парчета от шапки и на други места из катедралата.

Катедралата на Толедо

Катедралата на Толедо

На снимките: Ел Трансперанте;

В самата катедрала има около 20 параклиса, като всеки един от тях е достатъчно интерес, за да бъде разгледан. В много от тях има красиви гробници, като такива са Капила де Сантяго /Capilla de Santiago/,  осмоъгълната Капила де Свети Илдефонсо и позлатената Капила де Рейес Нуевос. В Капиля Мозарабе ежедневно все още се провежда църковна служба според древните висготски ритуали.  Когато църквата се опитала да забрани стария ритуал през 1086г., хората от Толедо били възмутени. Спорът трябвало да се реши в битка, която била спечелена от шампиона на Мозарабе. Църквата обаче оспорила този резултат и поискала „съд чрез огън“. Според легендата римската книга за молитви била издухана от огъня, докато книгата Мозарабе останала незасегната в пламъците. И двете страни претендирали за победа, като в крайна сметка било решено двата ритуала да съществуват съвместно. Ако искате да посетите древната меса, бъдете в този параклис в 9.30 часа сутрин.

Друг интересен параклис е Капила де Сан Хуан, където се помещават богатствата на катедралната съкровищница. Особено впечатляващо е триметровото сребърно хранилище за нафори, което тежи около 200 кг. Още по-внушителна колекция от предмети има в катедралната ризница, където има картини на Ел Греко – Събличането на Христос и портрети на апостолите – и картини на Веласкес и Гоя.

В свързаните с катедралата стаи се намират така наречените Нови Музеи. Тук са разположени произведения на изкуството, които преди това са стояли заключени и просто не са били изложени пред публика. Между тях са картини на Караваджо, Жерар Давид и Моралес. Тук може да се види и скулптурата на Ел Греко, посветена на Сан Илдефонсо и Дева Мария. В залата, където се събира катедралният съвет /Sala Capitular/, може да видите великолепен таван от 16-ти век с чудесни портрети на всички архиепископи на Испания до наши дни.

Катедралата на Толедо

На снимката: Зала Капитулар;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Calle Cardenal Cisneros, Толедо, Испания;

Телефон: +34 925 22 22 41;

Работно време за посещение:

От понеделник до събота: от 10:00 до 18:00 часа. Затваряне от 18:30 часа;

Неделя и празници: от 14:00 до 18:00 часа. Затваряне от 18:30 часа;

Цени на входните билети:

Билет за пълно посещение – 12.50 Евро. Билетът включва посещение на следните части:

-Храм;

-Хор, Зала на катедралния съвет, Съкровищница, Ризница;

-Параклис на кралете;

-Кулата;

-Музей;

-Аудиогид;

Билет за посещение без кулата – 10.00 Евро;
Важно: Статията предоставя информация за катедралата на Толедо, Испания.  Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, какво да видите вътре, как да стигнете, цени на входните билети, работно време за посещение. Статията е последно обновявана от нашия екип на 27 Ноември 2017г.

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Търсите хотел в град Толедо?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Катедралата на Толедо

По-долу може да видите интерактивна карта относно катедралата на Толедо, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на обекта, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: