Катедралата на Тромсьо – град Тромсьо, Норвегия

Катедралата на Тромсьо е най-северната протестантска катедрала, както и единствената дървена катедрала в цяла Норвегия. Следва да се отбележи, че има много други дървени църковни сгради в Норвегия, но това е единствената такава, която е със статут на катедрала. Ако се вгледате в екстериора на сградата, то бихте си помислили, че това е някаква плевня, но не и катедрала. Сградата се намира в сърцето на града и е известна с един доста интересен факт – през зимните месеци поради конструкцията на постройката местните жители трудно се справят с отоплението на катедралата.

катедралата на Тромсьо

На снимката: Катедралата на Тромсьо;

Катедралата е осветена през 1861г. Тя е построена по проект на архитектите Грош и Йевхен. Като размери постройката не е никак голяма, като сградата може да приюти не повече от 750 души. Интериорът на катедралата при всички положения е по-интересен от нейния външен вид. Вниманието ви тук трябва да се насочи към олтара на храма. Последният е декориран от Кристиян Брун. Олтарът на катедралата в Тромсьо е копие на олтара, намиращ се в църквата Брагернес в Драмен. Друго интересно нещо вътре, което следва да се отбележи, е големият орган на храма, който е построен през 1863г. от Клаус Янсен.

катедралата на Тромсьо

На снимката: Част от вътрешността на катедралата с големия орган;

През 1944г. църквата е в центъра на историята, защото е била използвана по време на нацистката евакуация от тези части на Норвегия. През 1994г. катедралата е реновирана и оригиналните й цветове са възстановени.

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Storgata, 9008 Тромсьо, Норвегия;

Телефон: +47 77 60 50 90;

Работно време на катедралата в Тромсьо:

От вторник до събота, от 10.00 часа до 17.00 часа;

Неделя, от 14:00 часа до 17.00 часа;

Цени на входните билети:

Безплатен достъп;

Важно: Статията предоставя информация за катедралата на град Тромсьо. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението на катедралата , как да стигнете до катедралата, информация за работното време на катедралата и цена на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 01 Август 2018г.
Катедралата на Тромсьо

В случай че търсите хотел в Тромсьо, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно катедралата на Тромсьо, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града около катедралата в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около катедралата, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до катедралата на Тромсьо, Норвегия: