Катедралата на Вилнюс

Господстваща над широкия централен площад на Вилнюс, известен като Катедралния площад (Katedros aikštė), се издига катедралата на Вилнюс (Arkikatedros Bazilika). Описвана е като „кръстоска между гръцки храм и полски граждански театър“ от немския писател експресионист Алфред Дьоблин, който преминава през града в началото на 20-те години на 20-ти век. Мястото, където днес се издига катедралата на Вилнюс, първоначално е служило като светилище на Perkūnas, литовският бог на гръмотевиците. Миндаугас Велики решил да изгради на това място обикновена тухлена църква през 13-ти век, но това негово действие не било прието много добре от литовските благородници-езичници, които го убили през 1263г.

Катедралата на Вилнюс

На снимката: Катедралата на Вилнюс;

Мястото не е било свързвано с християнството чак до 1387г., когато Литва преминала към католицизна при управлението на Великия херцог Йогайла /Jogaila/. Последният построил църква на това място, която през следващите четиристотин години била разширявана и реконструирана многократно, като днешната сграда е до голяма степен резултат на градеж от късния 18-ти век, осъществен от Лауринас Стуока-Гучевициус /Laurynas Stuoka-Gucevičius/. Превърната в музей от руснаците, църквата е възстановена през 1988г. и осветена отново през следващата година. Символ на литовското християнство, катедралата на Вилнюс е естествен фокус на масови митинги в хода на подготовката за независимост на Литва. Най-значимият от тях се е състоял през януари 1991г., когато ковчезите на убитите от съветските войски при телевизионната кула на града са положени върху плочите на площада за панихида, обединявайки хиляди десетки хиляди литовци.

Катедралата на ВилнюсНа снимката: Централната фасада на катедралата на Вилнюс;

 

Фронтонът на главната фасада на катедралата е увенчан с трио от монументални статуи – Света Елена, размахваща огромен кръст на върха, придружена от Казимир /покровител на Литва/, отдясно, и Станислас – покровител на Полша, отляво. Всички тези статуи са съвременни реплики на ранните оригинали, датиращи от 19-ти век, които са унищожени от руснаците след Втората световна война. Може да се видят и статуи на последните владетели на Полша-Литва. Вдясно от главния вход на катедралата се издига свободностоящата, тристепенна камбанария (Arkikatedros varpinė), която наподобява бароков фар.

Катедралата на Вилнюс

На снимката: Органът на катедралата;

Интериорът на катедралата на Вилнюс е доминиран от многобройни картини по стените и колоните, пред които много често може да се видят коленичили местни жители, отправящи молитва, което само засилва аурата на преданост и духовност, която може да се види в много от литовските храмове. Сред най-драматичните платна, които може да се видят, са тези със сцени от живота на Христос, рисувани от Франчишчек Шмуглиевич –  професор в местната художествена академия в началото на деветнадесети век. Постоянен поток от поклонници ще ви насочи към основната атракция в катедралата – параклисът на Свети Казимир (Kazimiero koplyčia), поръчан от крал Сигизмунд Васа III през 1623г. в опита му да свърже династия Васа (династия, която е относително нова на трона на Полша-Литва) с техните по-видни предшественици от Ягелонската династия. Именно към последната принадлежал и принц Казимир. Отличаващ се с мрамор, гипсови мазилки и сребърни статуи, параклисът е най-завършеният бароков монумент във Вилнюс, а и една от малкото части на катедралата, които са недокоснати от преустройствата. Проектиран от италианския архитект Констант Тенкала, параклисът се състои от черна, квадратна мраморна камера и богато украсен купол. При южната стена се намира богато украсеният ковчег, където са положени костите на Казимир – реликва, която е върната в катедралата тържествено през 1989г., след като е била изпратена в църквата Свети Петър и Павел по време на съветския период. Може да видите и образ на светеца, представен с три ръце – нещо, което вероятно се е получило, защото художникът е рисувал две версии на дясната ръка на светеца и при почистването на по-късен етап до първото рамо се е появило и второ такова. В ниши в параклиса може да видите посребрени статуи на владетели от Ягелонската династия и династията Васа, докато фрески по таваните и страничните стени показват епизоди от живота на светеца. Две от най-големите сцени, рисувани от Микеланджело Палони през 1692г., обрисуват чудотворните излекувания на хора, които се молят на гроба на Свети Казимир.

Катедралата на Вилнюс

На снимката: Интериорът на катедралата;

Полезна информация за Катедралата на Вилнюс:

Адрес: Катедрален площад, Вилнюс, Литва;

Телефон: +370 5 261 07 31;

Работно време:

От понеделник до неделя, от 7.00 часа до 19.00 часа;

Цени на входни билети:

Вход свободен;

Полезно:

Ако искате организирано посещение на катедралата, моля обадете се на следния телефон: +370 5 261 1127;Важно: Статията предоставя информация за катедралата на Вилнюс, Литва. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, работно време за посещение, цени на билети и др. Статията е последно обновявана от нашия екип на 9 Март 2017г.

Търсите хотел във Вилнюс?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Катедралата на Вилнюс

По-долу може да видите интерактивна карта относно катедралата на Вилнюс, Литва, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: