Катедралата Санта Мария дел Фиоре – град Флоренция, Италия

Катедралата Санта Мария дел Фиоре е главната катедрала на Флоренция и четвъртата по големина в света. Известна е още като Дуомото на Флоренция. Катедралният комплекс включва още Баптистерията и Камбанарията. И трите сгради са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Катедралата е построена на мястото на църквата Санта Рапарата, която била прекалено малка за увеличаващото се население на града. Проектирана е от Арнолфо ди Камбио – архитектът, който проектира също църквата Санта Кроче и Палацо Векио. Санта Мария дел Фиоре е трикорабна църква с форма на латински кръст. Строителството й започва през 1294г. с полагането на първия камък от първият папски нунций, някога изпратен във Флоренция – кардинал Валериана. След смъртта на Камбио през 1302г. то се забавило цели 40 години, когато Гилдията на търговците с вълна не решила да финансира проекта. Наблюдаването на работата било възложено на Джото.  Той продължил замисъла на Камбио като най-голямото му постижение било започването  на Камбанарията.  Смъртта на Джото да пореден път забавила строителството, а за лош късмет скоро градът бил покосен от Черната Смърт. През следващите години проектът бил поеман от различни архитекти. Окончателно катедралата била завършена през 1436г., когато на 25 март е тържествено осветена от папа Южени Четвърти. Първоначално замислената готическа фасада обаче така и не била реализирана. Красивата мраморна облицовка е добавена доста по късно – между 1871г. и 1887г. За нея е използван мрамор от Карара, Сиена, Прато и други места. Мраморните ленти хармонично се съчетават с тези на Баптистерията и Камбанарията. Цялата фасада е посветена на Божията майка. Големите бронзови порти на главния портал датират от началото на 20 век. Над централната порта е поставена фигурата на Девата, държаща цветен скиптър. Под нея е изобразен Исус, възцарен между майка си и Свети Йоан Кръстител.

Катедралата Санта Мария дел Фиоре

На снимката: Фасадата на катедралата;

Интериорът на катедралата е доста по-скромен. Относителната му голота отговаря на строгия духовен морал на Флоренция през Средновековието и ранния Ренесанс. Изключение прави куполът, който е изрисуван от Вазари и Федерико Зукари и изобразява „Страшния съд”. През 16 век е положен цветният мраморен под. В интериора на катедралата се откроява още и часовникът, намиращ се над входа. Той е създаден през 1443г. и е все още работещ.  Интересна е историята на този часовник. Всъщност съгласно първоначалните планове относно изграждането на църквата, на това място не бил предвиден часовник, а розетен прозорец. В последствие обаче плановете се изменили и било решено новата църква да бъде двойно по-голяма от първоначално предвиденото. В резултат на тази промяна прозорецът, който преди това изглеждал на точното място, щял да изглежда твърде малък. Проблемът бил разрешен от Филипо Брунелески, архитектът, на кого било възложена изграждането на огромния купол. Той зазидал мястото и поставил там часовника. Лицето на часовника е изрисувано от Паоло Учело, приятел на Брунелески. Той изобразява четиримата евангелисти – Матей, Лука, Марк и Йоан. Матей, Марк и Йоан гледат към центъра, докато Лука гледа настрани, тъй като той е единственият, който не е познавал Исус.  Стрелките на часовника се движат в посока, обратна на тази, в която се движат днешните часовници. По онова време в Европа също се е използвал 24 часов часовник, но бил нагласян според залеза. Часовникът бил нагласят в съответствие с звъненето на Камбанарията, което било 6 пъти дневно.

Катедралата Санта Мария дел Фиоре

На снимката: Куполът на катедралата е особено впечатляващ;

Безспорно най-впечатляващата част от катедралата е нейния купол, който при завършването й през 1436г. е бил най-високият в света. той е проектиран от Филипо Брунелески, който използва при изграждането му заимства идеята от Пантеона в Рим. Куполът има диаметър от 39 метра и половина. Изключителното относно него е, че е построен без поддържащо скеле. Фактически Брунелески построява два купола, единият от които служи за опора на другия. Той създал вътрешна обвивка, изградена от тухли, подредени във формата на рибена кост и каменна верига, която намалила тежестта и позволила напрежението да се разпредели равномерно. Външната, по-малка обвивка крепи покрива и предпазва вътрешната. Между двете има стълби, които отвеждат посетителите до основата на фенера, поставен на върха на купола.

Камбанарията на катедралата е проектирана от Джото. Докато е жив обаче той успява да завърши едва първия и етаж. Строителството и е продължено от сътрудника на Джото-Писани, който дори изменя проекта,. Добавяйки нишите със статуи на светци. Следващият, който работи по камбанарията, е Франческо Таленти, който пък включва и прозорците. Кулата е висока 85м. и е изградена от зелен, розов и бял мрамор от Тоскана.

Баптистерията е третият елемент от катедралния комплекс. В миналото тук са били кръщавани гражданите на Флоренция. Най-голям интерес предизвиква източната му порта, известна още като „Вратите на Рая” – име, дадено от Микеланджело. Изработена е от Лоренцо Гиберти и изобразява сцени от Стария Завет. Това, което посетителите виждат днес обаче не е оригиналната порта, а копие. Оригиналът е изложен в Музея на Дуомото.

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Piazza del Duomo, Флоренция, Италия;

Работно време:

През месец януари, от 10.00 часа до 17.00 часа;

През месец февруари, от 10.00 часа до 17.00 часа /в петък до 16.30 часа/;

През месец март, от 10.00 часа до 17.00 часа /в петък до 16.30 часа, а в неделя до 16.45 часа/;

През месец април, от 10.00 часа до 17.00 часа /в петък до 16.30 часа, а в неделя до 16.45 часа/;

През месец май, от 10.00 часа до 17.00 часа /в петък до 16.30 часа, а в неделя до 16.45 часа/;

През месец юни, от 10.00 часа до 17.00 часа /в петък до 16.30 часа, а в неделя до 16.45 часа/;

През месец юли, от 10.00 часа до 17.00 часа /в петък до 16.30 часа, а в неделя до 16.45 часа/;

През месец август, от 10.00 часа до 17.00 часа /в петък до 16.30 часа, а в неделя до 16.45 часа/;

През месец септември, от 10.00 часа до 17.00 часа /в петък до 16.30 часа, а в неделя до 16.45 часа/;

През месец октомври, от 10.00 часа до 17.00 часа /в петък до 16.30 часа, а в неделя до 16.45 часа/;

През месец ноември, от 10.00 часа до 17.00 часа /в петък до 16.30 часа, а в неделя до 16.45 часа/;

През месец декември, от 10.00 часа до 17.00 часа /в петък до 16.30 часа, а в неделя до 16.45 часа/. Единствено на 25-ти декември катедралата ще е отворена от 13.30 часа до 16.45 часа, а на 26-ти декември ще бъде затворена;

Цени на входни билети за катедралата;

Вход свободен;

Информация относно Купола:

Работно време:

Понеделник – Събота 8:30 – 19:00
Неделя 8:30 – 17:30
Нова година, Богоявление, Велики Четвъртък, Разпети Петък, Велика Събота, Великден, празникът на Св.Йоан (24 юни), Успение Богородично (15 август), Денят на Вси Светии (1 ноември), Рождество на Пресвета Богородица (8 септември), Денят на непорочното зачатие (8 декември), Понеделник и Вторник от първата седмица на Коледа, Коледа, 26 декември Затворен

Важно: последният вход е 40 мин. преди края на посоченото работно време. Очакват ви 463 стъпала, няма асансьор. Входът е откъм северната страна на катедралата.

Информация относно Баптистерията:

Работно време:

Обичайно работно време 11:15 – 19:30
Вторник, Петък и Събота 08:15 – 10.15 и от 11.15 до 19.30
Неделя и първата събота на месеца 08:30 – 18:15
Велики понеделник, 25 Април, 1 Май 08:30 – 19:00
Велики Четвъртък, Разпети Петък и Велика Събота 08:30 – 19:00
Нова Година, Коледа, Великден Затворено

Важно: последният вход е 30 мин. преди затваряне.

Информация относно камбанарията

Работно време:

Обичайно работно време 08:30 – 19:30
Богоявление 08:30 – 14:00
Нова Година, Коледа, Великден Затворено

Важно: Посетителите трябва да изкачат 414 стъпала. Няма асансьор. Входът е откъм южната страна на катедралата.

Цени на входните билети:

С билет на цена 18.00 евро можете да посетите:

  • Катедралата
  • Куполът
  • Баптистерията
  • Музея на Дуомото
  • Криптата на Санта Репарата;

Предлагат се и намалени билети от по 3.00 Евро за деца от 6 до 11 години;Важно: Страницата предоставя полезна информация за катедралата Санта Мария дел Фиоре, една от големите забележителности на италианския град Флоренция-историческа справка, разположение на забележителността, информация за цената на входните билети, работно време за посещение на катедралата, информация за изкачване на купола на катедралата. Статията е последно обновена от нашия екип на 10 Юли 2018г.

Катедралата Санта Мария дел Фиоре

В случай че търсите хотел във Флоренция, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно катедралата Санта Мария дел Фиоре – Флоренция, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района