Катедралата Сейнт Пол – град Лондон, Великобритания

Изградена на мястото на средновековна катедрала след големия пожар от 1666г., катедралата Сейнт Пол е великолепна барокова сграда, проектирана от сър Кристофър Рен. Завършена е завършена през 1710г.. Сейнт Пол е мястото, където са се провеждали големи церемониални събития, включително и погребението на сър Уинстън Чърчил през 1965г., както и сватбата на принц Чарлз с лейди Даяна през 1981г.

Катедралата Сейнт Пол

На снимката: Катедралата Сейнт Пол, Лондон;

Достигаща височина от 110 метра /360 фута/, куполът на катедралата е вторият по големина в света, след този на базиликата „Свети Петър” в Рим. Поддържан от тухлен конус, оберлихтът тежи внушителните 850 тона. Галерията на купола разкрива прекрасна гледка към Лондон. Промените в първоначалния проект на Рен засягат кулите от западната страна, двойната колоната на западния портик, както и парапета – добавени против волята му през 1718г. Дърворезби на фронтона на западния портик разкриват покръстването на Сейнт Пол. Рен е създал хладен и величествен интериор. Нефът, трансептите и хорът са подредени в традиционната форма на кръст. Кулминацията е огромното пространство при кръста, точно под главния купол, който е украсен с монохромни стенописи от сър Джеймс Торнхил, водещ архитектурен художник за времето. От южната пътека 259 стъпала водят до кръглата галерия на Шепота, наречена така заради необичайната акустика.

Катедралата Сейнт Пол

 

Катедралата Сейнт Пол

Катедралата Сейнт Пол

На снимките: Интериорът на катедралата;

Голяма част от красивия фино кован метален обков е дело на Жан Тижу. Сложните дърворезби на херувими, плодове и гирлянди по троновете на хора, са дело на Гринлинг Гибънс. Паметници на известни личности като Лорънс Арабски и Лорд Нелсън, могат да се видят в криптата. Надписът на гробницата на Рен гласи: „Читателю, ако търсите паметник, погледнете около вас”.

Катедралата Сейнт Пол

Катедралата Сейнт Пол

На снимките: Част от красивите декорации по тавана на катедралата;

Полезна информация за Катедралата Сейнт Пол:

Адрес: Ludgate Hill, Лондон, Великобритания;

Как да стигнете до Катедралата Сейнт Пол:

-Чрез метро /станции Сейнт Пол и Меншън Хаус/;

-Чрез автобус /линии 4, 11, 15, 17, 23, 25, 76, 172/;

Работно време:

От понеделник до събота, от 8.30 часа до 16.30 часа. Последните билети се продават в 16.00 часа;

Цени на входни билети:

Билет за възрастни – 18.00 Британски лири;

Намален билет – 16.00 Британски лири

Деца /6-17 години/ – 8.00 Британски лири;

Семеен билет /2-ма възрастни и 2 деца/ – 44.00 Британски лири;

Важно: Организирани посещения се предлагат от понеделник до събота – в 10.00 часа, 11.00 часа, 13.00 часа и 14.00 часа. Не се прилагат допълнителни такси.Важно: Статията предоставя информация за Катедралата Сейнт Пол – Лондон, Великобритания. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – какво може да видите вътре, работно време за посещения, цени на билети, как да стигнете до катедралата.  Статията е последно обновявана от нашия екип на 06 Януари 2017г.

Търсите хотел в Лондон?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Катедралата Сейнт Пол

По-долу може да видите интерактивна карта относно Катедралата на Сейнт Пол – Лондон, Великобритания, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: