Катедралата Свети Джайлс – град Единбург, Шотландия

Макар и доста иронично катедралата Свети Джайлс да се обозначава като катедрала, по-правилно е да се каже, че това е църква и дори е известна повече като Голямата църква на Единбург. Въпреки, че е била два пъти седалище на епископа през 17-ти век, именно тук Джон Нокс започва шотландската Реформация, поставяйки нейния акцент върху индивидуалното поклонение, освободено от властта на епископите. Информационна плоча бележи мястото, където през 1637г. Джени Гедесе, собственичка на щанд на пазара, запратила стол по главата на местен епископ, който четял от молитвена книга.

Катедралата "Свети Джайлс"

На снимката: Катедралата Свети Джайлс по залез слънце;

Готическият екстериор на „Свети Джайлс” е доминиран от датиращата от 15-ти век кула- единствената част, която не е реновирана през 19-ти век. Вътре в църквата, впечатляващият параклис Thistle, с неговият оребрен сводест таван и хералдически сенници, заслужава да се види. Параклисът почита рицарите, минали и настоящи от древния и славен шотландски рицарски орден Thistle. Издълбаната кралска скамейка е използвана от кралица Елизабет II, когато посещава Единбург.

катедралата Свети Джайлс

На снимката: Параклисът „Thistle“;

Практическа информация тази забележителност:

 Адрес: Royal Mile, Единбург, Шотландия;

Телефон: +44 131 226 0674;

 Как да стигнете до Катедралата Свети Джайлс:

-Пеша /тя се намира в центъра на града в близост до други главни забележителности на Единбург/;

-Чрез автобус /редовни автобусни линии N23, 35, 41, 42 и т.н./;

Работно време на Катедралата:

Април-Октомври: от понеделник до петък, от 9.00 часа до 19:00 часа; Събота, от 9.00 часа до 17:00 часа и в неделя, от 13:00 часа до 17:00 часа;

Ноември-Март: понеделник-събота, от 9.00 часа до 17:00 часа и в неделя, от 13:00 часа до 17:00 часа;

Цена на входните билети:

Вход свободен, но посетителите са помолени да допринесат с дарение от 3.00 Британски лири;

Разрешение за фотографиране: 2.00 Британски лири;

Важно:

Посещение на параклиса Thistle в катедралата е възможно само с екскурзовод. Обиколките обикновено се провеждат на всеки половин час, между 10.30 часа и 16:00 часа;

Може да участвате и в обиколки на покривното пространство на катедралата, които се провеждат само в събота (от 10.30 до 16.00 часа) и неделя (от 13.30 до 16.00 часа). Обиколките са в групи от по 4 човека и струват 6.00 британски лири на човек.
Катедралата Свети Джайлс

Важно: Статията предоставя информация за катедралата Свети Джайлс в град Единбург. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до сградата, информация за работно време за посещения и цената на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 08 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Единбург, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно  катедралата „Свети Джайлс“ в град Единбург, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около катедралата „Свети Джайлс“, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до катедралата „Свети Джайлс“, Единбург: