Катедралата Свети Етиен -град Тулуза, Франция

Катедралата на Тулуза, носеща името „Свети Етиен“, е римо-католически храм. Тя е седалище на архиепископа на Тулуза. Точната година на първоначалното изграждане на храма не е известна. В историческите източници се споменава, че църковна постройка е съществувала на същото място през 844г., но не се знае кога точно тази постройка е била изградена. През годините храмът е претърпял многократни разширения и промени, които трябвало да отразяват и нарастващото значение на града и неговото богатство и мощ.

Катедралата Свети Етиен

На снимката: Ясно се вижда особеният и неправилен вид на фасадата на катедралата;

Особеното за самата катедрала, е че тя се състои на практика от две незавършени църкви. Първата от тези църкви датира от 13-ти век, докато другата е започната през 1272г. по нов план, но в последствие също не е завършена. Всичко това е допринесло за малко странния и неправилен вид на западната част на катедралата. Самият западен портал не е точно центриран, защото при неговото изграждане архитектът, занимаващ се със строителството, е желал да запази съществуващ параклис, разположен до входа. Западната фасада на катедралата се отличава и с часовниковата кула, където в последствие е разположена и камбанария. Последната датира от 16-ти век.

Катедралата Свети Етиен

На снимката: Друга част от фасадата на храма;

И ако сте останали малко объркани от екстериора на катедралата, то вашето объркване ще се засили още повече, ако посетите катедралата отвътре. Тъй като двете части на катедралата не са разположени на една и съща ос, тук може да видите два различни стила на готическата архитектура. По средата на двете части има голям стълб, който е бил поставен там през 16-ти век. Той е трябвало да бъде използван при изграждането на трансепта, но е оставен така стоящ между двете части. Вътре в катедралата може да видите 15 на брой параклиса, като най-старият от тях датира още от 13-ти век, докато повечето от останалите са изградени през следващия 14-ти век. Интериорът на катедралата разкрива и красиви цветни стъкла. Според историческата информация тези различните части на тези стъкла датират от различни векове. Най-старото от тези цветни стъкла датира от 13-ти век и е разположено в един от параклисите- Сейнт Винсен дьо Пол.

Катедралата Свети Етиен

На снимката: Интериорът на катедралата;

Хорът на катедралата е другото нещо, което заслужава внимание. Изработен от орех, тук може да видите гравирани множество елементи, свързани с митологията и езичеството. Органът е разположен на 17 метра височина и все още се използва за концерти.Полезна информация за забележителността:

Адрес: Place Saint Etienne, 31000 Тулуза, Франция;

Телефон: +33 5 6152 0382;

Работно време:

От понеделник до събота: 08.00ч. до 19.00ч;

Неделя: 9.00ч. до 19.00ч.

Вход: Свободен;

Как да стигнете до катедралата:

Чрез метро /слезте на станция Francois-Verdier/;

Катедралата Свети Етиен

Важно: Страницата разглежда подробно информация за катедралата Свети Етиен, една от забележителностите на френския град Тулуза – историческа информация за катедралата, адрес на забележителността и информация как да стигнете до катедралата Свети Етиен,  работно време за посещения и входни такси. Статията е последно обновена от нашия екип на 05 Юли 2018г..

В случай че търсите хотел в Тулуза, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно катедралата на Тулуза, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: