Катедралата "Свети Николай" – град Любляна, Словения

Построена на мястото на по-ранна църква от водещия йезуитски архитект Андреа Поцо през 1707г., тази барокова катедрала е посветен на Свети Николай, покровител на рибарите и моряците. Екстериорът на катедралата се отличава с две врати, които са създадени за посещението на папа Йоан Павел II през 1996г., като всяка една от тях е декорирана с изразителни бронзови релефи. Западната врата е украсена със сцени от историята на словенското християнството, като е представено покръстването на словенците в долната част, а самият папа Йоан Павел II е представен в горната част. Южната врата изобразява високите скосени профили на шест от епископите на Словения през 20-ти век, които се молят на гроба на Христос.

Катедралата "Свети Николай"

На снимката: Катедралата „Свети Николай“, Любляна;

Катедралата "Свети Николай"

На снимката: Една от бронзовите врати на катедралата;

Вътре в катедралата има богата поредица от странични параклиси и неф, доминиран  от картината на Разпятието, която е дело на Джулио Куалю (1610-58г.). По странична уличка, украсена с цветни сергии, се достига до датиращия от 18-ти век портал на семинарията на Любляна, където са изобразени двама титани, издълбани от Андреа Поцо. Библиотеката на семинарията е украсена със стенописи на Куалю, като може да се посети, ако се свържете предварително с туристически офис на Любляна.

Катедралата "Свети Николай"

На снимката: По-общ план на интериора на катедралата;

Катедралата "Свети Николай"

На снимката: Главният олтар;

Катедралата "Свети Николай"

На снимката: Органът на катедралата;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Dolnicarjeva Ulica, Любляна, Словения;

Телефон: +386 1 234 2690;

Работно време:

Всеки ден, от 6.00 часа до 12.00 часа и от 15:00 часа до 19.00 часа;

Важно:

Църковни служби се провеждат всеки ден в 6:00, 7:00, 8:00, 9:00, 10:30, 11:30, 12:30, 16:00 и 18:30 часа;

В случай че се нуждаете от хотел в Любляна, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.Катедралата „Свети Николай“

Важно: Статията предоставя информация за катедралата „Свети Николай“ в Любляна, Словения. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – нейната история, интересна информация какво може да видите вътре и отвън, както и информация за работното време за посещения. Статията е последно обновявана от нашия екип на 31 Август 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно катедралата на Любляна, Словения, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на храма, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: