Катедралата Свети Румболд -град Мехелен, Белгия

Катедралата Свети Румболд е една от най-значимите църковни сгради в цяла Белгия. Френският архитект Ваубан дори я определя като осмото чудо на света. Изградена в готически стил, катедралата се намира на централния площад на Мехелен, като определено впечатлява с величествените си размери, като особено внимание тук трябва да се обърне на огромната кула. Катедралата носи името на Свети Румболд- ирландски мисионер, който е покръстил населението на Мехелен. Значението на катедралата за църковния живот на цяла Белгия се засилва и от факта, че архиепископът на Белгия пребивава именно в Мехелен.

Катедралата Свети Румболд

На снимката: Катедралата на Мехелен, заедно с Кулата на Свети Румболд;
В катедралата се намират гробниците на предходните архиепископи, като една от тях е на известния кардинал Мерсие. Строителството на катедралата Свети Румболд е започнало през 13-ти век. През 14-ти и 15-ти век е построен и хорът. През 1452г. е започнало изграждането и на самата кула. Размерите на катедралата свидетелстват за типичния готически стил- нефът е дълъг 94 метра, широк 12 метра и висок 27 метра. Вътре в катедралата освен вече споменатите гробници могат да бъдат видени и няколко значими художествени съкровища. Едно от тях е картината „Разпнатият Христос“. Основният олтар е изграден от многоцветен мрамор и е дело на Лукас Файдербе. През 17-ти век в катедралата се полагат и скулптурите на дванадесетте апостола и четири мисионера, които са поставени по колоните, които поддържат нефа.

Катедралата Свети Румболд

На снимката: Красивият и изчистен интериор на катедралата;

Полезната информация за забележителността:

Адрес: Онден дер Торен 12, 2800 Мехелен; Onden der Toren 12, 2800 Mechelen;

Телефон: +32(0) 15 29 40 30;

Работно време:

Всеки ден, от 8.30 часа до 17.30 часа;

Затворено на 01 Януари;

Вход: свободен;

Катедралата Свети Румболд

Важно: Страницата предоставя полезна информация за катедралата Свети Румболд в белгийския град Мехелен – историческа справка за забележителността, адрес на катедралата, работно време и входна такса за нея. Статията е последно обновена от нашия екип на 06 Юни 2018г.

В случай че търсите хотел в град Мехелен и околностите, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно катедралата Свети Румболд – Мехелен, Белгия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: