Катедралата Свети Стефан – град Виена, Австрия

Катедралата Свети Стефан е разположена в сърцето на австрийската столица. Това е най-голямата и най-високата църква във Виена. Построена е върху останките на други 2 църкви, които някога са били там. Първата от тях е римска църква, построена през 1193г. По-късно на нейно място е построена готическа църква, но тя бива унищожена при пожар през 1258г. Строителството на „Свети Стефан“, такава каквато я виждаме днес, започва през 1350г. Основите са положени от Рудолф Четвърти. Строежът отнема няколко столетия и продължава до 20ти век. Материалът, който е използван при строителството й е варовик. Дължината й е 107м, а широчината 40м. най-високата точна на Свети Стефан е южната й кула, която е висока 136м. От нея посетителите могат да се насладят на спиращи дъха гледки към Виена. Северната кула е значително по-ниска. Първоначалният план предвиждал кулите да са еднакви. Последствие обаче, по време на възстановяването на Виена от турската обсада през 1529г. идеята била изоставена с оглед парична икономия. Кулата има една от най-големите камбани в света. Наричат я Пумерин и звукът и може да бъде чут единствено в новогодишната нощ и при друго големи празници. Първоначално е тежала 20 тона и е била отлята от оръдия, попаднали в австрийски ръце след обсадата на града от турците. Нужни са 16 човека, които в продължение на 15 минути да дърпат въжетата й, за да може тя да се залюлее достатъчно, че да бъде чут гласът й.

Катедралата Свети Стефан

На снимката: Катедралата Свети Стефан;

Интериорът на сградата също не била да бъде пропуснат. Той изобилства от произведения на изкуството. Има 18 олтара и множество параклиси, крипти, дърворезби. От олтарите най-впечатляващи са Левият и Високият. Левият изобразява Божията майка, заобиколена от Света Катарина и Света Варвара. Високият олтар е изработен от Тобиас Пок. За изработката му е използван мрамор от Полша, Щирия и Тирол. Той изобразява убиването с камъни на патрона на катедралата – Свети Стефан, заобиколен от светците-покровители на съседните области. Сцената е увенчана със фигурата на Богородица, която гледа към небето, където Христос чака първия мъченик (Св.Стефан).

Катедралата Свети Стефан

На снимката: Катедралата Свети Стефан отвътре;

Полезна информация за забележителността:

Вход за южната кула:

Възрастни 5.00 евро
Училищни групи (15г.-18г.) 3.00 евро
Деца  (6г.-14г.) 2.00 евро

Нощни обиколки на южната кула:

От Юни до Септември (само в събота) можете да вземете участие в нощна обиколка на покрива на катедралата. Тя продължава около 90 минути. Сборният пункт е касата до южната кула в 19.00. Цени на обиколката:

Възрастни 11.00 евро
Деца (до 14г.) 5.00 евро

Организирани турове:

Ако искате да опознаете още по-добре катедралата Свети Стефан, може да вземете участие в организирана обиколка на катедралата и катакомбите, както и да посетите двете кули. Организираните обиколки имат следната схема:

Понеделник – Събота Между  9.00 и 11.30  и между 13.00 и 16.30 часа
Неделя и по празници Между 13.00 и 16.30 часа

Освен това катедралата е отворена през следните часове:

Понеделник – Събота 6.00 – 22.00
Неделя и по празници 7.00 – 22.00

Адрес: Stephanplatz, Виена 1010, Австрия;Важно: Страницата предоставя полезна информация за катедралата Свети Стефан в австрийския град Виена –  историческа справка, адрес на забележителността, цени на входните билети, работно време. Статията е последно обновена от нашия екип на 16 Юли 2018г.

Катедралата Свети Стефан

В случай че търсите хотел във Виена, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно катедралата Свети Стефан – Виена, Австрия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: