Катедралата "Свети Трифон" – град Котор, Черна гора

От площада на брашното /Trg od Brašna/, тясна алея води до площад „Св.Трифон” /Trg Sv.Tripuna/, който е доминиран от най-важната църковна сграда на Котор – катедралата „Свети Трифон“ (Katedrala Sv. Tripuna). Катедралата е завършена през 1166г. Свети Трифон е бил светец-пазител на Котор от 890г., когато търговски кораб, напълнен с различни реликви, предложил на жителите на града най-ценния си товар- главата на светеца, който бил убит около 600 години по-рано. Както ще си проличи по-късно, местните направил добра сделка. Екстериорът на катедралата е красив отпред, като трябва да се отбележи, че той е направен през 17-ти век, след като оригиналната фасада бива разрушена от земетресение. Сегашната фасада, при която има две кули /едната е по-ниска от другата, макар и с малко/, е предимно романска. Обърнете внимание и на доста сложно декорираната врата на катедралата, която е оцеляла единствено от датиращата от 9-ти век ротонда, върху която по-късната църква е била построена.

катедралата "Свети Трифон"

На снимката: Катедралата „Свети Трифон“ отпред;

Разкошният, изпълнен със светлина, интериор се отличава с изчистени колони от стабилни, червеникаво-кафяви стълбове, красив ребровиден сводест таван от камък, както и високи прозорци с арки в готически стил. Трябва да имате в предвид, че стените и таванът в северната част на катедралата разкриват оригиналната зидария. Може би най-забележително в архитектурен план творение в църквата е балдахинът над олтара, с неговите червени мраморни колони, поддържащи триъгълна тента, завършена с ангел и богато украсен с барелефи, изобразяващи сцени от живота на Свети Трифон. На стената зад него може да се видят превъзходна сребърна олтарна плоча, както и частични останки от ранна фреска на Разпятието, датираща от 15-ти век. Ако е изкачите по специално създадени стълби в северната част на църквата, ще достигнете до хазната, където може да се види превъзходен средновековен дървен кръст и сребърно сандъче, в което са поставени мощите на Св. Трифон. Голямата колекция на хазната се допълва от скулптури, картини и други църковни предмети.

Катедралата "Свети Трифон"

Катедралата "Свети Трифон"

Катедралата "Свети Трифон"

На снимките: Интериорът на катедралата „Свети Трифон“ ;

Единствената друга значима сграда на Trg Sv. Tripuna е кметството (Zgrada Skupštine). Това е чудесна сграда, която е известна с проведеното през 1918г. тук съдебно дело срещу четирима моряци-метежници.

Катедралата Свети Трифон

На снимката: Църковни предмети в хазната на катедралата;
Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Trg Sv. Tripuna, Котор, Черна гора;

Цени на входните билети:

Билет – 2.50 Евро на човек;

Безплатен вход по време на неделната меса, която започна около 10.00 часа;

В случай че се нуждаете от хотел в Котор, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Катедралата „Свети Трифон“

Важно: Статията предоставя информация за катедралата „Свети Трифон“ в Котор, Черна Гора. Тук ще намерите полезна информация за катедралата, както и информация за работно време за посещение и цени на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 30 Август 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно катедралата „Свети Виктор“ в Котор, Черна гора, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на катедралата, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: