Катедралата Свети Йоан – град Варшава, Полша

Катедралата Свети Йоан започнала живота си като енорийска църква в началото на 15-ти век, като придобива статус на катедрала през 1798г. През годините различни владетели допълвали катедралата с нови параклиси или други елементи. Катедралата Свети Йоан във Варшава е мястото, където се провеждат важни церемонии. Тук се е провела и коронацията на Станислав Август Понятовски през 1764г., както и клетвата за вярност към Конституцията на 3-ти май 1791г. Много известни поляци са погребани в катедралата, като сред тях личи и името на Стефан Вишински.

Катедралата Свети Йоан

На снимката: Фасадата на катедралата Свети Йоан във Варшава;

След като е сериозно повредена по време на Втората световна война, катедралата е възстановена. Новата фасада на катедралата е дело на Ян Захватович, който следвал духа на мазовската готическа архитектура. Интериорът на катедралата се отличава с няколко важни елемента. Първият от тях е криптата на Нарутович – първият полски президент. Неговото тяло е положено в катедралата, заедно с това на редица други известни поляци. Докато се разхождате из катедралата ще забележите и красивите тронове за хора. Това не са оригиналните тронове, а копия на тези, които са дарени на катедралата след полската победа през 1863г. в битката за Виена.

Катедралата Свети ЙоанНа снимката: Интериорът на храма;

 

В катедралата може да видите и Разпятието на Баричковски. Според поверието, то има чудодейна сила. Разпятието датира от началото на 16-ти век, като на него има истинска човешка коса. Друг от обектите вътре в храма, на който заслужава да се обърне внимание, е фамилната гробница на Малаховски. Изградена е от бял мрамор по дизайн на датския нео-класически скулптор Бертел Торвардсен.

Катедралата Свети Йоан

На снимката: Параклисът на непорочното зачатие;

Полезна информация за катедралата Свети Йоан:

Адрес: ул. Канония 6, Варшава, Полша;

Телефон: +22 831 02 89;

Работно време за посещения:

Понеделник – събота, от 10.00 часа до 17.00 часа;

Неделя, 15.00 часа до 17.00 часа;

Не се допускат посещения по време на църковни служби;

Цени на входните билети:

Вход свободен;

Как да стигнете до катедралата:

-Чрез автобус /използвайте линии 116, 175, 178, 180, 195, 222, 503/;

-Чрез трамвай /използвайте линии 13, 23, 26, 32/;
Важно: Статията предоставя информация за катедралата Свети Йоан във Варшава. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, как да стигнете до катедралата чрез градски транспорт на Варшава. Статията е последно обновявана от нашия екип на 13 Март 2017г.

Търсите хотел във Варшава?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Катедралата Свети Йоан

По-долу може да видите интерактивна карта относно катедралата Свети Йоан във Варшава, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: