Катедралата Свети Йоан Кръстител – град Ла Валета, Малта

Макар площта на Малта да е само 320 кв.км.,  на острова има 365 църкви – по една за всеки ден от годината. Един от най-впечатляващите храмове е катедралата Свети Йоан Кръстител.  Тя има статут, равен с този на катедралата в старата столица Медина и затова е наричана конкатедрала /съкатедрала/. Построена е през 16 век за нуждите на ордена на рицарите хоспиталиери. Кръстена е Свети Йоан Кръстител, който бил патрон на ордена. Проектът за катедралата е изработен от Джероламо Касар, наричан Строителя на Малта поради факта, че повечето забележителни сгради на острова са именно негово дело.

катедралата Свети Йоан Кръстител

На снимката: Катедралата Свети Йоан Кръстител;

Сградата е от базиликален тип. Състои се от главен кораб с ширина 15 метра и дължина 53 метра. По протежението на двете страни на кораба са изградени олтари. Върхът на фронтона е белязан от характерният рицарски малтийски кръст. Поглеждайки към семплата фасада на катедралата, внимание привличат 3-те циферблата, разположение на дясната кула. Всъщност повечето църкви в Малта имат два или три часовници. Само един от тях показва точно времето. Другите целят да объркат дявола, за да не дойде той навреме за службата. Вторият часовник на катедралата показва датата, а третия – денят от седмицата.

катедралата Свети Йоан Кръстител

На снимката: Катедралата Свети Йоан Кръстител отвътре;

Строгата фасада рязко контрастира на пищността на интериора. Зад стените на катедралата се крие зашеметяващ бароков интериор. Тук могат да се видят произведения на художника Матия Прети, изобразяващи сцени от живота на Йоан Кръстител, както и единствената подписана творба на Караваджо – „Обезглавяването на Йоан Кръстител”. Най-впечатляващ обаче е подът на храма, определян като „най-красивият под в света”. Той се състои от 375 надгробни мраморни плочи. Тези плочи изобразяват гербовете и делата на едни от най-знатните рицари на Ордена на хоспиталиерите.

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Triq San Gwann, II-Belt, Валета, Малта;

Работно време:

Понеделник – Петък 9:30 – 16:30 (последен вход в 16:00)
Събота 9:30 – 12:30 (последен вход в 12:00)
Неделя и през официални празници Затворена

Вход:

Възрастни 10.00 евро
Пенсионери 7.50 евро
Студенти 7.50 евро
Деца под 12г. с придружител Безплатно

Полезно: Таксите по-горе се заплащат от туристи, които посещават катедралата с туристическа цел. Ако искате да влезете с цел молитва, няма да ви бъде изискана такса, но трябва да уведомите персонала на входа, който ще ви съпроводи до отделен параклис за молитва.

Важно: Страницата разглежда подробно информация за катедралата Свети Йоан Кръстител, една от големите забележителности на малтийската столица Ла Валета – историческа информация за катедралата, адрес на катедралата, цена на входните билети за посещение на катедралата Свети Йоан Кръстител, работно време за посещения. Статията е последно обновена от нашия екип на 13 Юли 2018г.

Катедралата Свети Йоан Кръстител

В случай че търсите хотел в Ла Валета или на остров Малта, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно катедралата в Ла Валета, Малта, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: