Казахстан – обща информация за държавата

Казахстан

Казахстан

Обща площ: 2 724 900 кв.км., от които 1.7% са водна повърхност;

Население: 16 455 000 души според проведено през 2010г. проучване;

Валута: Тенге;

Шенгенско пространство: Не е член;

Държавно устройство: Президентска република;

Официални празници на Казахстан:

Науриз- Ден на обновлението и пролетта. /Обикновено този ден се празнува на 21-ви Март, като е известен още като Източната Нова година. Празникът се определя като един от най-старите източни празници, чествани още от I век след Христа/.

1-ви Май- Ден на обединението. /Казахстан е една мултинационална държава, в рамките на която живеят повече от 100 националности. Именно с цел да обедини всички тези хора местното правителство е приело провеждането на различни събития и едно от тях е именно денят на обединението/.

6-ти Юли- Ден на столицата. /На тази дата през 1994г. Великият съвет на Казахстан приема резолюция за преместване на столицата на държавата от Алма-Ата в Акмола. Четири години по-късно президентът нарежда градът да бъде преименуван на Астана. Денят официално се празнува като национален празник от 2008г./;

30-ти Август- Ден на конституцията. / На този ден през 1995г. народът на Казахстан одобрява новата Конституция на страна по време на проведен референдум. Независимо, че държавата е спечелила своята независимост през 1991г., едва четири години по-късно се приема основният закон на Казахстан./;

В Казахстан освен горепосочените празници се празнуват и много професионални празници, посветени на различните професии- Ден на полицията /23-ти Юни/, Ден на здравния работник /третата неделя на Юни/, Ден на дипломатическата служба /2-ри Юли/ и други.
Казахстан е държава, разположена предимно на азиатския континент. Една малка част от нея все пак се намира в Европа и това са всъщност най-западните части на Казахстан. Със своята огромна територия, държавата е една от най-големите в света. Независимо от това обаче тя е и една от най-рядко населените държави.

Историческите сведения показват, че за първи път в земите на днешен Казахстан са се заселили номадски племена, които през 6-ти век след Христа полагат основите на тюркското ханство. В последствие се основава държавата на Караханидите, която през 13-ти век става част от Златната Орда. През 17-ти век една част от казахстанските земи става част от руската империя, а малко по-късно цялата територия минава във владение на Русия. Едва през 1991г. Казахстан обявява своята независимост.

През последните години интересът на туристите към Казахстан значително нараства. Това от една страна се дължи на факта, че държавата се развива с бързи темпове и правителството е приело мерки за развитието на туризма, а от друга страна се дължи и на уникалните географски и природни дадености на страната. Регионите на Алмати, Джамбил, Южен Казахстан и Кизилорда привличат туристи с богатство от исторически монументи, сред които може да се посочат няколко мавзолея- на Айша-Биби, Карахан, Бабаджа-Катун и други. Списъкът може да се допълни с древните скитски погребални могили, разположени в Семирече /регионът на Алмати/. Именно в този регион се намира и полигона за изстрелване на космически совалки Байконур.

Западната част на Казахстан е именно тази, където Европа и Азия се срещат. Освен че тук се намира втората най-дълбока вдлъбнатина в света- Карги, простираща се до 132 метра под морското равнище, именно този район от Казахстан привлича интерес с древните останки и паметници в Мангишлак и Устюрт.

Северен Казахстан предлага всякакви възможности за почивка. В тази част на страната са разположени и множество възстановителни центрове като Кокшетау, Баян-Аул и други. На юг от тези места е разположен регион Караганди, известен с едно от най-големите езера в света- Балкаш. Езерото е заобиколено от планини и гори, което както може да се досетите предполага много красиви гледки. И тъй като заговорихме за езера, добре е да се спомене и езерото Алакол. Езерото е разположено в югоизточната част на страна, в близост до границата с Китай. Това е може би и най-красивото езеро в Казахстан. Бреговете на езерото се отличават с черни ахатени камъни. Доказано е, че водите на езерото имат лечебни свойства и помагат при различни проблеми- с артрит, кожни заболявания и др. На самия бряг на езерото е изграден и голям туристически център „Арктур“, където всеки може да отседне при своето посещение в района на езерото.

Националната кухня на Казахстан не е типичната кухня, която може да видите/опитате в повечето европейски държави. Прието е да се казва, че кухнята на Казахстан отразява всъщност историята на държавата и природата на нейното население. Казахстанците са много гостоприемен народ и посетителите винаги биват добре посрещнати. В основата на казахстанската кухня винаги са стояли месото и млякото. Освен типичното краве мляко, тук може да опитате мляко от камила или от магаре. Най-популярното ястие в Казахстан е така нареченият „Бешбармак“. Ястието представлява голямо парче месо, което е сварено, като е прието домакинът да го разрязва и раздава на гостите според тяхната важност. Все пак трябва да се отбележи, че местната кухня все повече се влияе от кухнята на околните държави и много често тук може да се опитат и типични руски, китайски или узбекски ястия.

В случай, че желаете да научите повече информация на забележителностите на Казахстан и неговите основни градове, моля обърнете внимание на информацията по-долу:

 

Важно: Страницата разглежда подробно европейската държава Казахстан –  информация, официални празници, транспорт, традиционни храни, обичаи, история, най-известните градове на Казахстан и техните забележителности. Статията е последно обновена от нашия екип на 27 Юни 2018г.

Казахстан

В случай че търсите хотел в Казахстан, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Казахстан, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на държавата, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: