Казанската катедрала – град Санкт Петербург, Русия

Казанската катедрала /Kazansky Sobor, както я наричат ​​на руски език/, е една от най-големите забележителности, разположена по протежението на Невски проспект – главната улица на Санкт Петербург. Тази катедрала е чист пример за нетрадиционна руска православна архитектура, която е адаптирана да съвпада с местните църковни традиции. Фасадата на катедралата, която се състои от колони и се извива на много места, гледа към главната улица, но тъй като православният обичай изисква наосът да бъде в посока изток-запад, входът на катедралата е от другата страна.

Казанската катедрала

На снимката: Казанската катедрала в Санкт Петербург;

Катедралата е завършена в началото на 19-ти век /1811г./ и е частично вдъхновена от базиликата „Свети Петър” във Ватикана. Основните аспекти на строителството на тази катедралата имат много малко общо с църковните сгради от предишните векове. Катедралата е белязана от един купол, хоризонтална линия и сива цветова схема. Катедралата е кръстена по името на иконата на Дева Мария от Казан, чиято история може да се намери в брошурите на църквата. Има интересна история, свързана с кражбата на иконата от църквата в Казан, където се съхранявала иконата в продължение на години. Крадците успяват да разтопят рамката на иконата, която е съставена от ценни камъни. На по-късен етап полицията ги залавя и рамката е възстановена, но съдбата на иконата остава неизвестна. Крадците казали на полицията в началото, че иконата, се нарязва на парчета, но по-късно един от тях заявява, че тя се пази в сибирски манастир. Полицията обаче приема, че тази икона е фалшива и отказва да разследва допълнително. Православната църква приела загубата на иконата като знак за бъдещи бедствия, които ще последват за Русия.

Казанската катедрала

На снимката: Казанската катедрала отвътре;

За повече от 60 години катедралата помещава Държавния музей на атеизма и религията, а за известно време през 90-те години на 20-ти век, катедралата едновременно функционира като църква и музей.

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Площад Казанская 2 /Kazanskaya Square 2/, Санкт Петербург, 191167, Русия;

Телефон: +7 812 318 46 63;

Как да стигнете до Казанската катедрала:

-Чрез метро /най-близката метро станция е Nevsky Prospekt/;

Работно време:

Всеки ден, от 9.00 часа до 20.00 часа;

Църковните служби тук се провеждат всеки ден от 10.00 часа и от 19:00 часа;

Цените на входните билети за катедралата:

Безплатен достъп;
Важно: Статията предоставя информация за казанската катедрала в град Санкт Петербург, Русия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението на казанската катедрала, как да стигнете до казанската катедрала, информация за работното време и цената на входните билети в казанската катедрала. Статията е последно обновявана от нашия екип на 01 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Санкт Петербург, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно казанската катедрала, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града около казанската катедрала в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около катедралата, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до казанската катедрала, Санкт Петербург: