Клементинум – град Прага, Чехия

През 1556г. император Фердинанд I кани ордена на йезуитите в Прага, за да върне чехите обратно в лоното на католическата вяра. Орденът основава своя щаб в бившия доминикански манастир „Свети Климент”, известен още като Клементинум. Скоро той се превръща в основен конкурент на Каролинум, протестантският университет.

Клементинум

На снимката: Клементинум;

Първата Йезуитска църква в Прага, Църквата на Светия Спасител /Kostel Sv.Salvatora/, е построена тук през 1601г. Нейната фасада, със седем големи статуи на светци, дело на Ян Бенлд /1659г./, е чудесно осветена вечер. Изгонени през 1618г., йезуитите се завръщат две години по-късно, решени повече от всичко да изкоренят ереста. През 1622г. двата университета се обединяват, в резултат на което йезуитите придобиват монопол върху висшето образование в Прага. Те търсили книги на чешки език и изгорили хиляди такива.

Клементинум

На снимката: Днес в Клементинум се помещава Националната библиотека;
Между 1653г. и 1723г. Клементинум се разширява на изток. Над 30 къщи и три църкви са били разрушени, за да се освободи място за строежа на новия комплекс. Когато през 1773г. папата слага край на йезуитския орден, те били принудени да напуснат Прага и образованието било освободено от църковно влияние. Клементинум е превърнат в университетската библиотека на Прага, днес Национална библиотека. Интересно е да се отбележи, че в красивия Огледален параклис се провеждат класически концерти. Може да обиколите както самата библиотека, така и огледалния параклис.

Клементинум

На снимката: Огледалната зала;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Марианске намести 5, Прага 1, Чехия;

Телефон: +420 733 129 252;

Как да стигнете до Клементинум:

-Чрез метро /метро станция Staromestka/;

Работно време:

Януари-февруари, всеки ден от 10:00 чaса до 16.30 часа;

Март-октомври всеки ден от 10:00 часа до 18:00 часа;

Ноември-Декември, всеки ден от 10:00 часа до 17.00 часа;

Цени на входни билети:

Редовен билет – 220.00 CZK;

Намален билет – 140.00 CZK;

Семеен билет – 500.00 CZK;

Клементинум

Важно: Статията предоставя информация относно Клементинум – град Прага, Чехия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до Клементинум, както и информация за работно време и цени на билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 01 Юли 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Клементинум- град Прага, Чехия,  която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около Клементинум  в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: